Det finns inte fula hjälmar, bara fula hjärnskador

Populärt nöje kan bli fatalt. "Det händer inte mig, jag cyklar långsamt och försiktigt och hjälmen är ful och obekväm". Vanliga argument mot cykelhjälm. Men när olyckan är framme kan hjärnskadan vara dödlig eller orsaka livslångt handikapp. Bild: Leif Weckström

"Cykelhjälmen är ful och obekväm". Ett vanligt argument som inte biter på Maaret Castrén. Som ambulansläkare, akutmedicinare och professor har hon sett tillräckligt många som fått hjärnskada i cykelolycka. "Fult är att drägla okontrollerat, obekvämt att inte kunna gå."

Maaret Castrén är professor i akutsjukvård vid Karolinska institutet i Stockholm och verksamhetschef för akutvården på Helsingfors universitetscentralsjukhus. På henne biter inga resonemang om att skadan på huvudet kan vara lindrigare om man cyklar försiktigt eller på orter där trafiken är obetydlig. För henne gäller hjälm och ingenting annat.

– Jag jobbade femton år som ambulansläkare i Helsingfors och under alla år hände en enda gång att en cyklist förolyckades trots att hen bar hjälm. Men den cyklisten hade maximal otur och dog för att bilen körde över huvudet. Då hjälper inte hjälmen.

Jag har bekanta vars barn måste använda hjälm när de cyklar i Helsingfors men av någon oförklarlig anledning inte under sommaren i Hangö

Castrén vill inte måla upp skräckscenarier men tål inte heller luddiga förklaringar om fula eller obekväma hjälmar eller att olyckan inte är framme om farten är långsam.

– Jag har en patient som inte hade någon fart alls på cykeln, hon bara trasslade till det så att cykeln välte och hon slog huvudet. Hon är arbetsoförmögen för resten av livet, och det var ingen dramatisk kollision utan bara ett trivialt fall.

Castrén ogillar i högsta grad påståendet om att det är upp till var och en att bestämma om han eller hon använder cykelhjälm.

Fakta

Cykelförbundet mot hjälmtvång

I Finland råder inte hjälmtvång på cykel, men rekommendationen är att använda sådan. Trafikministeriet dryftar för tillfället en ändring i bestämmelserna.

Finländska Cykelförbundet motsätter sig hjälmtvång enligt logiken att hjälmtvång minskar på cyklandet, att massan inger trygghet och att färre cyklister i trafiken leder till att bilisterna blir sämre på att beakta cyklister.

Cykelförbundet rekommenderar dock användning av hjälm.

Enligt Trafikskyddet använder inte ens hälften av cyklisterna i Finland hjälm.

De regionala skillnaderna är stora, i Nyland använder 64 procent hjälm, i Österbotten bara cirka 15 procent.

Hjärnfonden i Sverige kräver cykelhjälm för alla.

Vanligaste cykelskadan är frakturer och sår men allvarligast är huvudskador som kan leda till bestående men.

Enligt en studie vid Karolinska institutet är traumatiska hjärnskador, som till exempel i samband med cykelolycka, vanlig dödsorsak. Överlevande med hjärnskada drabbas oftast av livslånga handikapp.

– Det är mina och dina, våra gemensamma skattepengar som vi använder på sjukvården. Först då på dyr akutvård, sedan eventuell kronikervård under en oöverskådlig framtid. En hjärnskada kan ge men för livet. En skada i pannan kan påverka personligheten. Alla gånger är följderna inte så grava att patienten blir förlamad och livskvaliteten försämras kraftigt och bestående. Att förlora hörseln eller lukt- och smaksinnet kan låta som småsaker men påverkar dig stort. Tänk dig en god middag med ett glas gott vin, utan lukt- och smaksinne kan du lika gärna tugga på sågspån.

Hjärnan är ett känsligt och rörligt organ, sitter inte fast i skallen och har olika egenskaper på olika ställen. Så det finns inga säkra sätt att falla.

– Jag har bekanta vars barn måste använda hjälm när de cyklar i Helsingfors men av någon oförklarlig anledning inte under sommaren i Hangö. Som om asfalten skulle vara mjukare och skonsammare i Hangö, säger hon och fortsätter:

– När hjärnan utsätts för en smäll är följden en fysisk rörelse, hjärnan törnar först mot ena sidan, sedan den andra och kan med andra ord ta skada på flera ställen. Poängen med hjälmen är att den dämpar stöten. Men den ska vara fastspänd, sitta rätt och omsluta skallen, inte dingla på bakhuvudet.

Smällen på hjärnan kan ge upphov till blåmärken och orsaka svullnad.

– Det är inget problem när ett ben eller en arm sväller upp av vätska, men hjärnan ligger innanför skallen som inte ger efter för en svullnad. Svullnad i hjärnan orsakar tryck mot skallen och försämrar blodcirkulationen, som förser hjärnan med syre.

Enligt Trafikskyddets nya statistik är den vanligaste dödsorsaken bland cyklister hjärntrauma, alltså skada på hjärnan.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning