Det finns ingen fredlig kärnkraft

Om vi nu har en världsordning som bygger på terrorbalans med kärnvapen, hur demokratisk är den?

Angående polemiken kring konventionen om förbud mot atomvapen (TPNW) är utgångspunkten att det är (borde vara) kriminellt att inneha, tillverka eller använda kärnvapen någonstans på denna jord.

Visserligen verkar det inte finnas någon enighet om denna sak heller. Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Sverige: "Kärnvapen och kärnvapenavskräckning är grundbulten i den internationella världsordningen sedan 1945. Om man förbjuder det så rasar hela den världsordningen samman."

Man kan kanske, motvilligt, hålla med om detta. Men nog borde man väl få ifrågasätta denna världsordning. Om det inte rent av är vår plikt att göra det.

En världsordning som bygger på kärnvapen, atombomber i vardagligt tal, är väl ingen naturlag, mänskligheten skulle inte ha kommit längre än så?

En global kärnvapennedrustning kan inte kopplas loss från en allvarligt menad militär nedrustning. Inte mycket är vunnet om man i stället för atomvapen får en upprustning med andra massförstörelsevapen. Därför kan man inte hantera frågan om kärnvapen isolerat. Om vi nu har en världsordning som bygger på terrorbalans med kärnvapen, hur demokratisk är den?

Det behövs en demokratisk världsordning, en världslag och globala domstolar.

Glöm inte vad den militära rustningen, konflikterna och alla krig betyder för klimat och miljö. Här är det frågan om en "klimatförändring" som vi kanske inte repar oss från inom överskådlig framtid.

John Gofman var med om att konstruera atombomben som USA använde i slutet av andra världskriget. Gofman sa efter kriget "Och nu borde vi ha en andra Nürnbergrättegång och på de anklagades bänk borde vi sitta som konstruerade bomben."

År 1948 sa Albert Einstein att på torget i byarna borde vi berätta sanningen om atomklyvningen.

På den vägen är det.

Christer Alm, Isnäs

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning