Det finns guld i mörkret

NUMERA I KOSTYM. Den amerikanska superstjärnan Louis CK:s besökte för första gången Finland i fredags. Bild: Wtcomedy

Axlar man epitetet världens bästa ståuppkomiker är förväntningarna skyhöga när man kliver upp på scen med nyskrivet material. Publiken väntar sig en extraordinär kväll, att varje sekund ska vara så guld att man sitter och önskar att det aldrig ska ta slut.

Louis CK, Helsingfors ishall 19.8

Riktigt en sådan upplevelse för livet blev inte den amerikanska ståuppkomikern Louis CK:s första Finlandsbesök. Kanske är ishallen inte den optimala scenen för en så intim konstform som ståupp, kanske var det heller inte det allra bästa materialet CK någonsin haft. Han som brukar vara klädd som en ledig lufs på scen hade dessutom stramat upp sig i en tweedkostym som fick honom att framstå som en betydligt mognare farbror än sina 48 år. Och det där leendet – inte så att han skrattar åt sig själv, men han brukar le mellan skämten på ett sätt som är hjärtevärmande och balanserar upp mörkret och cynismen – nådde inte riktigt fram till publiken i jättearenan. Det var som om energinivån inte var på samma nivå som i de mest lysande komedispecialerna.

Ändå är det här ingen sågning, det vore djupt orättvist. Louis CK är en fantastisk komiker. Hans lägsta nivå kan många komiker bara drömma om att nå upp till, och även om han inte är i sitt allra mest bländande esse gör han fortfarande väldigt underhållande och vass ståupp.

Louis CK:s stil handlar om att förvandla sina lägsta mänskliga instinkter och impulser till komiskt guld, tala om sådant man skamset brukar tiga kring. Hans teman har genom åren följt hans egen livssituation, och mest svärtad ter sig numera synen på äktenskapet som han i egenskap av frånskild karaktäriserar som sitt livs största misstag som gav honom det bästa han har, sina barn. Här bör kanske påpekas att han är misantrop, inte misogyn.

Det kanske största tabut CK bryter i föreställningen är när han skämtar om självmord på ett sätt som blickar ner i en avgrund av mörker, och balanserar på gränsen till att vara en uppmaning och rekommendation, vilket gör det nödvändigt att för säkerhets skull avsluta med ett "begå inte självmord!" innan han går av scenen.

Politisk är han sällan, Trump nämns exempelvis inte med ett ord. Mest politisk är CK när han påpekar att det bästa sättet att avväpna IS vore om alla ville begå självmord – och plockar därmed en av sina mer makabra poänger. Politiskt inkorrekt är han däremot då han imiterar etniska stereotyper.

Louis CK vore inte Louis CK om han inte också så skamlöst rättframt pratade om sin primitiva manliga sexualitet (ja, det är hans syn på saken, den kvinnliga ser han som mer förfinad). Den här gången töjs gränserna mot latent homosexualitet och mikrofonen får agera den fullkomliga kuken i föreställningens mest halsbrytande komiska höjdpunkt.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning