Henrik Lax driver eutanasifrågan: "Det finns fall där inte ens den bästa terminalvården biter"

Henrik Lax säger att det är viktigt att respektera människans vilja i det skedet av livet då hon har det som svårast. Bild: HBL-arkiv/Evy Nickström

Medborgarinitiativet om att legalisera eutanasi har nu nått riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Tidigare riksdagsledamoten Henrik Lax (SFP) som drev eutanasifrågan redan för 20 år sedan hoppas att det nu ska bli en förändring och att aktiv dödshjälp blir tillåtet.

För ett år sedan startade tidigare riksdagsledamöterna Henrik Lax (SFP), Esko Seppänen (VF), Osmo Soininvaara (Gröna) och Ilkka Taipale (SDP) en namninsamling för ett medborgarinitiativ om att legalisera eutanasi. På bara en och en halv månad fick man ihop över 63 000 stödförklaringar.

På torsdagen togs frågan för första gången upp i riksdagens social- och hälsovårdsutskottet i form av en offentlig expertutfrågning. På plats fanns också Henrik Lax som hoppas att tiden nu ska vara mogen för en lagändring.

– Den finns tillfällen när inte terminalvården biter. Det är viktigt att respektera människans vilja i det skedet av livet då hon har det som svårast och inte negligera en människas önskan att bli av med sina smärtor och sitt lidande i ett hoppöst läge, säger Lax.

Henrik Lax engagemang i eutanasifrågan väcktes i början av 1990-talet då han kom i kontakt med föreningen Exitus grundare Gwen Marttinen som dog i januari i år.

– Gwen Marttinen fick mig fullständigt övertygad om den skräck hon upplevde inför eventualiteten att förbli paralyserad och inte få en möjlighet att komma bort, berättar Lax som 1996 lämnade in en lagmotion om att legalisera eutanasi i samband med att strafflagen reviderades, men på den tiden vågade ingen ta tag i frågan eftersom den var så svår.

Under expertutfrågningen som till stora delar kom att handla om vikten av att få en god terminalvård, sade juridikprofessorn Raimo Lahti att det inte finns några juridiska hinder för att legalisera eutanasi.

Barmhärtigt eller obarmhärtigt?

– Jag hoppas att riksdagsledamöterna ska inse och erkänna att det finns fall där inte ens den bästa terminalvården biter på patientens smärtor och lidande. Var och en ska nu göra klart för sig om det är barmärtigt eller obarmhärtigt att upprätthålla ett absolut förbud mot dödshjälp, säger Lax.

Det kommer att dröja länge innan riksdagen slutligen tar ställning till frågan om dödshjälp och utskottets ordförande Tuula Haatainen (SDP) säger att frågan först måste bearbetas i regeringen.

– Det råder ett samförstånd om att vi behöver utveckla terminalvården, men frågan om eutanasi är annorlunda. Det handlar om etiska och juridiska avväganden men också om patientens självbestämmanderätt.

Kan riksdagen komma att rösta ja eller nej till eutanasi?

– Det beror på vad vi kommer fram till och hur vi väljer att gå vidare.

Tuula Haatainen kan eller vill ännu inte avslöja sin egen ståndpunkt till eutanasi.

– Det finns så många öppna frågor, till exempel vem som skulle ansvara för övervakningen.

Riksdagsledamoten Sari Tanus från Kristdemokraterna motsätter sig eutanasi.

– Det finns inget som helst behov av eutanasi om man lyckas säkerställa en god terminalvård i hela landet, säger Tanus och säger att man i stället för att ge dödshjälp kan söva ner dödssjuka människor.

Sannfinländska kollegan Arja Juvonen tycker inte att det nödvändigtvis räcker med nedsövning av de patienter som har olidliga smärtor.

– Vi får inte blunda för att det också finns fall där inte ens den starkaste smärtlindringen är tillräcklig. I Finland talar man inte om saker vid deras rätta namn. Ingen talar om smärtkatastrofer fast det är ett etablerat begrepp i vårdsituationer, säger Juvonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning