Det finns ett Kreta bortom hotellpoolen

MUNKAR. Klostret Moní Toploú ligger som en liten oas på ett kargt berg – ett perfekt stopp på väg till den berömda Vai-stranden. Bild: Johan Öberg

Under den heta sensommaren är det främst bad som lockar på populära Kreta. Många ligger vid sin hotellpool, andra på närmsta strand – men gör man utflykter väntar många guldkorn.

SÖTMA. Honung är tillsammans med olivolja, vin och frukt och grönt de viktigaste produkterna från Kretas landsbygd. Överallt ser man bikupor bland de låga timjansbuskarna. Bild: Johan Öberg

De låga bergen allra längst i öster är vindpinade och steniga med låg växtlighet. Getterna hittar tydligen ändå något att äta mellan tuvorna av lysande lilablommande timjan som de betande djuren undviker, men honungsbina älskar. Över hela Kreta syns bikuporna och den läckra timjanshonungen säljs både i affärer och längs vägarna.

Mitt ute i detta karga landskap ligger ett av öns mest kända kloster – Moní Toploú. Utifrån liknar det mer ett fort, men innanför de sandgula murarna döljer sig en blomstrande oas, skyddad från den hårda vinden.

I dag lever det bara två munkar här, men det har varit över hundra, berättar Stelios, som sitter i kassan och tar tre euro av varje besökare – mest greker, men också många ryssar.

Skog av dadelpalmer

Inne i klostret finns vackra ikoner, vi tänder ljus som sig bör och lär oss om en minst sagt händelserik historia, där överfall av pirater är ett av inslagen.

PALMERS SKUGGA. Stranden i Vai är unik för Kreta på grund av sina många dadelpalmer. Bild: Johan Öberg

Efter besöket i klostret drar vi vidare mot stranden i Vai – unik för ön då den kantas av en skog av dadelpalmer. Den svagt bågformade stranden har len ljus sand som yr lite i vinden. Havet är inbjudande turkosblått och lagom långgrunt och eftersom vinden kommer från landsidan är vattnet närmast stranden alldeles blankt.

Också på den sydvästra kusten finns fantastiska stränder. Vi börjar i den lilla orten Frangokástello, utdragen längs kustvägen så att den inte ens ser ut som en by. Namnet har den fått av det imponerande venetianska fortet precis ovan sandstranden.

– Vi tog en taxi hit efter en svettig vandring genom Imbrosravinen. Vi hade läst om fortet men stranden är ju också superb, säger Christa Müller från Hamburg.

Det är bara att hålla med. En rad parasoll står nära havet vars minst sagt rejäla vågor inte når stranden tack vare ett rev en bit ut. Närmare 30 grader varmt i havet är inget ovanligt längs Kretas kuster på sensommaren.

SYDKUST. Hora Sfakion är en av de verkliga pärlorna med finfina fiskrestauranger och två sköna stränder. Bild: Johan Öberg

Grannorten Hora Sfakion är desto mer kompakt: Två gator parallellt med stranden är allt som får plats mellan berg och hav. Men Hora Sfakion har två fina stränder, den ena direkt under raden av fiskrestauranger och den andra, aningen finare, på andra sidan en låg kulle i byns västra ände.

Den mest populära utflyktsstranden på Kreta hittar man allra längt ned i sydväst. Elafonissi är en magnet tack vare alla fina foton härifrån som mer liknar bilder från någon paradisö i tropikerna än Medelhavet: En sandrevel som förbinder Kreta med en klippö 500 meter ut i havet bildar här en vitskimrande dubbelstrand med bad både på syd- och nordsidan. Här är havet ofta aningen svalare (fast väldigt varmt med våra mått mätt), och den starka vinden ger vind- och kitesurfare ultimata förhållanden för vattenlek.

Greklands största ö är ett mycket populärt charterresmål. Kreta är Medelhavets femte största ö, 260 km från öst till väst och 10-40 km från nord till syd. Avståndet på marken är avsevärt längre än fågelvägen på grund av alla berg och kurviga vägar.

Prisnivå: Restaurangpriserna är mindre än hälften av de svenska. Enkla hotell är också billiga, medan de finare är billigast om man bokar en paketresa via charterbolagen.

Säsong: april – oktober.

Resa hit: Alla stora charterbolag har resor till Kreta och det finns närmare 20 badorter att välja mellan.

Röra sig: Hyrbil är det bästa valet, även om det finns bra bussförbindelser mellan de större orterna. Veckohyra från 25-30 €/dag hos lokala uthyrare. Trafiken är tät bara i och närmast de stora städerna. Man bör inte vara skraj för kurviga bergsvägar.

Läs mer på www.visitgreece.se

Vilken badort?

Väster om Kretas näst största stad Chania finns en handfull orter på en 20 kilometers sträcka, och öster om staden finns åtminstone en värd ett besök. Runt Rethymnon, öns tredje största stad, finns nästa kluster av charterorter.

Öster om öns huvudstad Heraklion ligger partyresmålet Hersonissos, en kort bit därifrån Agios Nikolaos och den betydlig mindre och exklusivare orten Elounda. Allra längst österut hittar man Sitia.

Sydkusten har betydligt färre nordiska turister. Där är Ierapetra största badort och några charterturister väljer också Paleochora i sydväst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning