"Det får följder om vi inte stiger"

Ordförande Christoffer Perret ser helst att HIFK stiger tillbaka till ligan i höst. Bild: Christa Mickelsson

Division 1 har varit ett getingbo hela säsongen. Med 4-5 matcher kvar att spela har alltjämt fyra eller kanske till och med fem lag möjligheten att blanda sig i kampen om avancemang. HIFK spelar en av huvudrollerna i dramat. På söndag väntar en riktig rysare borta mot EIF.

– Division 1 är en serie du inte vill stanna för länge i. Det är en dyr nationell serie, säger HIFK-ordförande Christoffer Perret.

HIFK kunde utan onödiga och smått oförklarliga poängtapp hemma mot exempelvis JJK och AC Kajaani redan nu ha stått med ena foten i ligan. Men om Kamraterna vinner sina fem återstående matcher är laget ändå nära serieseger ocgh avancemang.

– Kollar man på hela säsongen kunde jag lyfta upp bredden i truppen som något positivt. Träningsledningen har haft många alternativ att jobba med. Mindre bra har varit lagets oförmåga att punktera matcherna. Målskyttet har stundtals funkat bra men ibland har det låst sig. Vad det beror på vet jag inte. Kanske pressen utifrån spelat in?

Press och stress är något spelarna i IFK får vänja sig vid. Det kändaste idrottsvarumärket i Finland är något som väcker känslor, både för och emot. Och är du ett huvudstadslag med HIFK:s anor kan du räkna med stor exponering i medierna också i division 1.

För division 1 vore det en jackpot att ha HIFK kvar men Perret ser helst att visiten bara blir ettårig.

– Jag har märkt att vi organisatoriskt sett ligger hästlängder före de flesta andra klubbar i division 1. Vi är alltjämt en ligaduglig organisation.

Hur definierar du ligaduglig?

– Vi har ett bra lag men jag syftar främst på vår infrastruktur. Då menar jag marknadsföring, försäljning och så vidare. Vi har en bred organisation för division 1.

Och det är något många klubbar i division 1 saknar?

– Nu baserar detta sig på vad andra lags supportrar sagt till oss men enligt dem är HIFK det enda lag där någon från oss ringer motståndarnas supporterförening före match i Helsingfors och ger direktiv för på vilken läktarsektion de ska sitta. I andra klubbar tycks det inte finnas någon person som koordinerar detta. På andra orter har jag sett åskådare gå över planen både före och efter match. Hos oss är planen helig mark en timme före och en timme efter match. I ligan är kravnivån oändligt mycket högre. Att skillnaden mellan de två högsta serienivåerna i Finland var så markant har överraskat mig.

Seger enda målsättningen

Inför säsongen kändes division 1 vidöppen. Det fanns ingen klar storfavorit. HIFK och KPV fick de flesta förhandstipsen men EIF har överraskat och också AC Oulu och kanske också ett pånyttfött Jaro finns med i kampen om avancemang.

– Inför säsongen kände vi inom föreningen att vi får se var vi står. Men ju längre säsongen gått, desto tydligare har uppfattningen om att vi bör vinna serien blivit.

Vad får det för följder om HIFK inte avancerar till ligan i höst?

– Visst får det följder. Både på kontoret och på planen. Vi har vissa spelare som kunde ha spelat ligafotboll i år men som ville bli kvar hos oss. Hur de resonerar om vi inte stiger vet jag inte. Någon kanske lägger av. Och stiger vi inte är det frågan om vi kan ha lika mycket folk kvar på lönelistorna som vi har i dag. säger Perret.

Hur stor är besvikelsen om ni inte stiger?

– Visst är den väldigt stor.

Färre matcher vore bra

HIFK:s förra ligasejour blev tre säsonger lång. Första säsongen var snudd på en succé, sen vände kurvan neråt. Ekonomiskt sett var det lite från hand till mun, något som är vardag för alltför många ligaklubbar, För att säkra likviditeten ordnade klubben också ett par aktieemissioner.

Hur väl förberedda är ni på ligan rent ekonomiskt?

– Jag tycker ligan i år visat att pengar inte är någon garanti för framgång. Det finns lag i bottenskiktet som har massor med pengar (SJK) och lag i medaljstriden med betydligt mindre resurser (Ilves). Pengar är en viktig bit i pusslet men det är helheten som avgör. Du måste vara lika proffsig både på och utanför planen.

Den finska fotbollens nivå i allmänhet och ligan i synnerhet är något som ständigt diskuteras.

– Ibland kan jag gå på matcher som ger maxpuls ännu en timme efter match. Ibland kan jag efteråt känna att det här inte var mycket att hänga i julgranen. Kvaliteten på matcherna varierar för mycket.

Vad skulle du göra för att förbättra både inramning och spel?

– Jag är definitivt för att skala bort 5-6 matcher från ligaprogrammet. Kanske gå ner från nuvarande 33 till 26 matcher.

Vad vore fördelen med det?

– Det här med att ha åtta matcher på en månad eller tre på en vecka fungerar inte. Med lite färre matcher skulle pauserna mellan matcherna bli vettigare. Lite längre men inte för långa. Spelar ditt favoritlag tre matcher under loppet av sju-åtta dagar är det nog bara de mest hängivna fansen som orkar gå på alla matcher.

Men färre matcher betyder ju mindre pengar i kassan? Eller?

– Nja. Jo, matcher med mycket publik vill ju varje klubb ha. Då vi spelade i ligan var det derbyna och någon match till som gav rejält med intäkter. Men många matcher var ekonomiskt sett plusminusnoll. Med lite färre matcher tror jag både publiksiffrorna och spelkvaliteten skulle öka, säger Perret.

EIF-HIFK 18.30 på söndag på Centrumplan i Ekenäs.

KPV: AC Oulu (b), Klubi 04 (h), HIFK (b), KTP (h)

HIFK: EIF (b), JJK (b), KTP (h), KPV (h), AC Kajaani (b).

EIF: HIFK (h), Jaro (h), AC Kajaani (b), AC Oulu (h), Klubi 04 (b)

AC Oulu: Klubi 04 (b), KPV (h), Jaro (b), EIF (b), JJK (h)

Jaro: AC Kajaani (b), EIF (b), AC Oulu (h), KTP (b), Haka (h).

Tabellen:

KPV 23 13 4 6 31-22 43

HIFK 22 11 6 5 38-21 39

EIF 22 10 9 3 31-20 39

AC Oulu 22 10 5 7 29-23 35

FF Jaro 22 10 3 9 32-26 33

FC Haka 23 9 6 8 31-27 33

FC KTP 23 7 6 10 29-36 27

AC Kajaani 22 5 6 11 34-44 21

JJK 23 4 8 11 31-42 20

Klubi 04 22 3 7 12 21-46 16

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning