Det fanns inget fel med Emma Karis röstknapp – kunde ha blivit ny sluten omröstning

De grönas Emma Kari ville rösta för att Vasa centralsjukhus skulle få omfattande jour. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Emma Kari säger att hennes röst inte räknades när riksdagen röstade om omfattande jour i Vasa. Riksdagens generalsekreterare säger att Kari troligtvis glömde att rösta.

På fredagen föll medborgarinitiativet om omfattande jour i Vasa med en rösts marginal.

Riksdagsledamot Emma Kari (De gröna) har i efterhand sagt att hon röstade för en omfattande jour i Vasa, men att hennes röst inte registrerades.

– Jag borde ha varit mer uppmärksam. Jag klantade mig, säger hon till Iltalehti.

Hon misstänker själv att hon tryckte på sin röstknapp för tidigt, men passade samtidigt på att kommentera att det har funnits problem med rösningssystemet tidigare i veckan.

Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola skriver i ett pressmeddelande under lördagen att det inte stämmer.

– Riksdagens voteringssystem har fungerat klanderfritt hela veckan. Voteringssystemet är planerat och byggt så att eventuella fel i voteringsknapparna inte drabbar enbart en riksdagsledamot utan syns som ett större systemfel, säger hon i pressmeddelandet.

Plenisalens röstknappar testas en gång i veckan.

Med Emma Karis röst skulle omröstningen ha blivit oavgjord. Det å sin sida skulle ha inneburit att man hade ordnat en ny, sluten omröstning.

Läs också: Bara en röst avgjorde – jouren vid Vasa centralsjukhus fick nej

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning