Det brukar jämna ut sig

Vi står nu framför den största dividendutdelningsfesten någonsin medan bankräntorna ligger vid 0 procent eller mindre.

Med jämna mellanrum bryter då och då börspanik ut. En stor del av placerarna bli då helt hysteriska och vet därför inte längre vad de gör utan säljer vilt i panik.

Vi står nu framför den största dividendutdelningsfesten någonsin medan bankräntorna ligger vid 0 procent eller mindre. Man säljer således aktier som skulle ge en bra avkastning och placerar pengarna till 0 ränta eller mindre.

Orsaken till hyperhysterin är denna gång det felaktiga antagandet att räntorna skulle stiga och inflationen öka på grund av högre ränte- och lönekostnader, framför allt i USA.

För det första kan man inte höja bankräntorna mera än symboliskt om man inte vill få hela den överskuldsatta världen omkull, framför allt Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghis hemland Italien. För det andra kommer lönekostnaderna säkert att öka, men ökningen kan lätt digitaliseras bort och då stiger de avgörande produktionskostnaderna inte.

Det bästa man således kortsiktigt kan göra är att njuta av de kommande dividendutdelningarna, och skulle aktierna mot förmodan sjunka riktigt ordentligt före avstämningsdagen är det bara att köpa ordentligt till för att kunna njuta av en dividendavkastning som då blir utopisk. Tänk om börsen skulle falla med 90 procent. Då kostar många aktier inte mera än vad de ger i utdelning. Drömma får man alltid!

Personligen är jag inte bekymrad över de fallande aktiekurserna. De brukar jämna ut sig efter några dagar. Vad som bekymrar mig är vad man skall göra när det åter är dags för nästa lågkonjunktur. Alla åtgärder som då borde göras har man redan nu gjort under högkonjunkturen. Centralbankcheferna står då helt utan byxor!

Urs Hofer Ekenäs

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03