Det börjar likna någonting

Frid och fröjd. När en byggplats saknar blomkrukor tar man till hjälmen. Bild: Cata Portin

Nu går det undan vid Tölöviken. Ännu i höst monteras de stora glasväggarna på plats.

Med 470 dagar till invigningen är det fortfarande mycket som ska monteras på plats. Stommen är ändå där och sett från balkongen på tredje våningen bleknar Riksdagshuset i jämförelse. Avståndet förvränger, det är flera hundra meter mellan centrumbiblioteket och riksdagen, men intrycket är kanske något som arkitekten eftersträvat. Här på balkongen som är på samma nivå som riksdagsbyggnadens översta granittrappa kan folket stå och betrakta beslutsfattarna.

Och nu kommer ju de stora glas- och träväggarna också. En massiv konstruktion blir ännu mäktigare. Samtidigt får Ode sina former. Kan bli vackert men enkelt är arbetet inte. YIT:s ansvarige arbetsledare Tero Seppänen berättar om den krävande bågkonstruktionen och tjocka kablar som behöver spännas.

– Det finns två sådana maskiner i Europa, säger han och pekar på ett lastbilsflak. På flaket ligger det som i en lekmans ögon är en stor Nilfisk, en dammsugare. Maskinen lär kosta några hundra tusen euro.

Unikt bygge. – Det är fint att få vara med om det här projektet, säger arbetsledare Tero Seppänen vid YIT. Bild: Cata Portin

Bättre biblioteksnätverk

Ett hundratal byggarbetare är sysselsatta med centrumbiblioteket och arbetslaget kommer ännu att växa. Allt är planerat i minsta detalj, men som på vilken stor byggplats som helst händer det att mätningar och leveranser kan gå fel. Elskåp som inte ryms genom dörröppningar och så vidare. Byggtidtabellen har hållit och håller. Och till skillnad från vissa andra offentliga byggprojekt gäller samma kostnaderna. 96 miljoner euro som vikts för centrumbiblioteket ska räcka.

Pilbågen. Stål, betong, trä och stora glasytor gör Ode till ett krävande byggprojekt. Och så det centrala läget, förstås. Bild: Cata Portin

Rundturen i det halvfärdiga bygget går från barnens läktare på översta våningen ner till källaren där boklagret kommer att finnas. På markytan och på andra våningen kommer det att finnas ett kafé, en restaurang, en biograf, utställningsutrymmen och musikstudior. Och naturligtvis böcker, böcker och mera böcker.

När det nya biblioteket öppnar i december 2018 stänger filialerna i Posthuset och Glaspalatset. Ingenting försvinner utan flyttar in i "Ode". Det gäller också delar av Böle bibliotek. Det flerspråkiga biblioteket med litteratur på mer än 90 språk kommer att finnas i Tölöviken.

Tidskrävande. Kabelknippena stabiliserar byggnaden men först måste de spännas fast ordentligt. Bild: Cata Portin

Aktiv glömska?

På Medborgarplatsen utanför centrumbibliotekets entré står de sista sorgliga resterna av VR:s godsmagasin. Många stadsbor minns, kanske för att de deltog, protesterna mot rivningen av de historiska tegelbyggnaderna i början av 2000-talet. Delvis samma politiker som lovade att några tegelväggar bevaras som minne har framgångsrikt låtit resterna förfalla, för att saker och ting hamnade mellan förvaltningarna, för att pengar saknades och för att allt var så svårt, så nu måste också de allra sista tegelstenarna bort.

Stötdämpare. Oodi-Ode är en levande byggnad. Rör och annat måste konstrueras så att de tål lite rörelse. Bild: Cata Portin

– Inte har magasinresterna stört vårt byggande, annat än att en stor lyftkran inte fick plats här utanför så vi fick byta ut den mot en annan modell, säger Tero Seppänen.

När den sista väggen en dag rivs börjar arbetet med en minnesplats, en grop med kanter av tegel. Dock inte magasintegel då dessa skulle smulas sönder.

Gammalt och nytt. Resterna av VR:s gamla godsmagasin ska rivas. Det har Helsingfors stad bestämt. Bild: Cata Portin

10 000 besökare per dag, 2,5 miljoner per år.

Ett framtida bibliotek på 18 000 bruttokvadratmeter.

Öppet vardagar 8–22, på veckoslut 10–22.

Tysta öar och lugna utrymmen, musik-, inspelnings- och videostudior.

Biograf, utställningslokaler, kafé, restaurang.

TIDTABELL

Till vinnare i arkitekttävlingen valdes i juni för fyra år sedan verket Käännös ritat av ALA Arkkitehdit.

Projektplanen blev klar i september 2014.

Stadsfullmäktige fattade beslut i januari 2015 om att bygga centrumbiblioteket.

Konstruktionen av grunden inleddes år 2015, grundstenen murades år 2016 och taklagsöl firas i år.

I oktober 2016 arrangerades en namntävling. Det kom in 1 600 olika förslag. Juryn utsåg förslaget Oodi, på svenska Ode, till vinnare.

Det nya biblioteket öppnar på självständighetsdagen 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning