Det blir lättare att bränna hästavföring

I Finland uppstår omkring 500 000–700 000 ton hästgödsel per år. Bild: Pixabay

Att använda hästspillning och annan stallgödsel i energiproduktion blir enklare från och med torsdagen.

I och med en lagändring krävs det inte längre något tillstånd för förbränning av stallgödsel, det vill säga avföring från produktionsdjur.

Tidigare har man fått bränna stallgödsel endast i avfallsförbränningsanläggningar. Men förbränning i små och medelstora enheter med en bränsleeffekt på högst 50 megawatt anses nu vara energiproduktion och inte avfallsförbränning som tidigare.

Miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelssäkerhetsverket Evira har också gjort anvisningar för hur man bränner stallgödsel, skriver Jord– och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Att tillåta hästgödsel inom energiproduktion är ett av regeringens spetsprojekt. Ändringarna är nu en del av miljöskyddslagen och lagen om animaliska biprodukter.

I Finland uppstår omkring 500 000–700 000 ton hästgödsel per år. I och med lagändringen uppskattas endast omkring 100 000 ton hästgödsel brännas varje år.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning