Det blir ingen nordisk näthandel för Amazon nu – men kan vara nästa steg

Amazons logistikcenter i Pforzheim i Tyskland. Bild: Lehtikuva-AFP/Christoph Schmidt

Många hade förväntat sig att den amerikanska e-handelsjätten Amazon skulle lansera en svensk sajt. I stället meddelar företaget att de utvecklar sina molntjänster i Norden.

Det har länge ryktats om att den amerikanska e-handelsjätten Amazon ska etablera sig i Norden. Amazon har under stort hemlighetsmakeri köpt mark på tre svenska orter och skaffat ett svenskt domännamn, och många förväntade sig att de skulle lansera en svensk näthandelssajt på den träff bolaget höll på onsdagen. Så blev det inte, och många svenska och nordiska företagare pustar ut av lättnad.

I stället är det Amazon Web Services (AWS) som lanseras. Det innebär att kunder i Sverige och resten av Norden nu kan köpa lokal datalagring från AWS i Sverige. Bland annat Scania, Volvo, Nokia och Telenor utnyttjar redan tjänsten.

– Molntjänster är datalagringstjänster för företag och privatpersoner så att de kan spara data i molnet. Det är en likande tjänst som icloud och Dropbox, förklarar Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner, en svensk prisjämförelsetjänst.

Amazon har länge varit ett hjärnspöke för många svenska företag, säger han, vilket har lett till att Amazon fått oförtjänt mycket uppmärksamhet.

– Det är klart att det skulle innebära hårdare konkurrens för lokal e-handel om Amazon lanserar sajter på lokala språk i Sverige, Finland, Norge och Danmark, men hur framgångsrika de skulle vara är oklart. Den nordiska marknaden är liten, säger han.

Näthandel nästa steg

Svensk eller nordisk näthandel kan ändå vara nästa steg för Amazon. Amazon har redan ett starkt grepp om Norden och har utökat sin verksamhet också i Finland under de senaste åren, säger Mikko Hänninen som har fördjupat sig i näthandel. Han är doktorand vid Aalto-universitetet,

– Amazon har gjort förberedelser i Finland och Norden och uppvaktat finländska varuleverantörer.

Amazon har omkring 613 000 anställda runtom i världen. Om företaget startar en näthandel i Norden skulle det innebära billig och snabb frakt till Finland, vilket skulle konkurrera med den inhemska näthandeln. Främst skulle det drabba företag som säljer elektronik, böcker, sportutrustning och kläder, tror Hänninen. Trots det tycker han att det är positivt med konkurrens.

– Det skulle tvinga finländska aktörer att analysera, och förbättra, sin egen verksamhet. Amazon är en föregångare när det gäller att analysera konsumtionsmönster och kundinformation, säger han.

Enligt Hänninen är det främst uppstartsföretag och myndigheter som gynnas av den molntjänst som nu lanseras i Sverige.

– I USA använder till exempel Netflix, Spotify och försvarsministeriet molntjänsten.

Niclas Storåkers har besökt de datacenter som Amazon byggt i Sverige. Han tror att Amazon kan utveckla dem till att också omfatta lager för näthandel.

– Datahallarna ligger alla i logistiskcentrum och området är stort. Det kan bli nästa steg, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning