Det blir en regnig helg i söder – 20 cm snö väntas i Österbotten

Den snö som har kommit i söder regnar bort, men Österbotten kan få 10–20 centimeter snö under veckoslutet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Grått väder väntas på veckoslutet. I södra Finland blir det plusgrader och regn, medan det är minusgrader lite längre norrut.

Det blir ett molnigt veckoslut med mycket nederbörd, berättar Forecas jourhavande meteorolog Joanna Rinne. I söder ska det regna och lite norrut förväntas snö.

– Gränsen går kring Björneborg. Men det är ingen exakt gräns utan det kan komma regn, snö eller slask i området, säger Rinne.

Österbotten förväntas få en rejäl dos snö under veckoslutet, kring 10–20 centimeter. På vissa håll kan det till och med komma uppemot 30 centimeter. I södra Finland kommer den lilla snön som funnits att regna bort.

– Temperaturen följer ungefär samma gräns som nederbörden, längre norrut är det minusgrader och plusgrader i söder.

Vinden ökar också under helgen och gränsar till storm, speciellt ute på havet. Enligt Rinne är vinden kraftigast närmare svenska kusten, men i Österbotten kan vindbyarna orsaka problem, speciellt om grenar eller elledningar redan tyngs ner av snö.

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag från Birkaland till Norra Österbotten både på lördag och på söndag. På Bottenhavet och Kvarken varnas för hård vind.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning