"Det behövs raka rör” – experter efterlyser klara regler under exitfasen

Swedbanks chefsekonom Heidi Schauman säger att det är viktigt med klara budskap när exit-strategin planeras. Bild: Catariina Salo/SPT

Exakta datum för när restriktionerna upphävs behövs för att sommaren inte ska gå förlorad ur ett ekonomiskt perspektiv.

Det bästa för Finlands ekonomi just nu är att vi klarar av att kontrollerat minska smittspridningen. Då kan vi snart återgå till ett rätt normalt liv och det behövs för att få landet på fötter, säger Swedbanks chefsekonom Heidi Schauman.

– Men det är också viktigt att komma ihåg ekonomin under själva exitfasen.

Schauman säger att det fortfarande kommer att behövas specifika stöd när man börjar nedmontera restriktionerna. Många företag och kulturutövare kommer fortsättningsvis att lida förluster under en exitfas.

– För restauranger och kulturbranschen är sommaren fullkomligt avgörande.

Det kommer att behövas klara riktlinjer så att evenemangsarrangörer vet hur de kan gå vidare. Schauman säger också att näringsfriheten i Finland är väldigt begränsad för tillfället och att man konstant måste ta den ekonomiska helhetsbilden i beaktande.

– En till ekonomiskt förlorad sommar har vi inte råd med.

Vaccinpass viktiga för turismen

Direktör Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare är av samma åsikt. Hon säger att det är viktigt med klara datum. Hon inser ändå att det kan vara svårt att ge exakta tider när vi inte vet hur vaccineringarna kommer att framskrida.

– Vaccineringen är nu det kritiska. Vi behöver få vaccinpass för att affärsresorna ska kunna återupptas.

Erkkilä säger att industrins orderstockar börjar vara fulla och att det kommer in nya beställningar hela tiden. För att kunna leverera hela paket med montörer och allt är passen viktiga.

Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare säger att vaccinpass skulle underlätta för att få igång ekonomin. Bild: Österbottens handelskammare/SPT

Heidi Schauman vid Swedbank säger att det inte bara är viktigt att kunna resa ut från Finland. Vaccinpassen underlättar också för de turister som man hoppas ska komma till Finland i sommar.

– Här är också klara och tydliga budskap viktiga, just nu befinner vi oss i en djungel av regler och alla vet inte riktigt vad som gäller och var. Det måste vara raka rör, säger Schauman.

Hon tror att det finns många företag som kommer att ha stora skulder och permanenta hål i sin budget när epidemin äntligen är över.

Blickar mot Danmark

Bland de nordiska länderna är det Danmark som kommit längst i att öppna upp samhället igen. Danmarks strategi går långt ut på att testa, testa och testa.

Schauman säger att det är intressant att jämföra Finland och Danmark, två länder som har en rätt likadan epidemisituation men helt olika strategier för att öppna upp samhället.

– Danmark har satsat hårt på testning och på vaccinpasset, som gör att man kan delta i olika evenemang och gå på restaurang. Min tolkning är att Finland vill öppna upp först när ett vaccinpass inte längre kommer att behövas.

Hon säger att mycket till syvende och sist ändå handlar om hurdan lagstiftning och vilka juridiska möjligheter man har på olika ställen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning