Bråket inom Kyrkpressen: Det behövs mer än en som grälar

Bild: Arkiv/Jan-Erik Andelin

Slitningar inom en redaktion på 6-7 personer ska skötas på ett professionellt sätt. Så har inte skett.

Efter en månad av tystnad får vi i senaste nummer av Kyrkpressen (2.5) veta varför May Wikström fick gå som chefredaktör och vd. Styrelseordförande Hans Boijes dikterade rubrik: "Inte förutsättningar för Wikström fortsätta" gör mig bedrövad av flera skäl.

Det första är att styrelsen för KP, Fontana Media, efter snart tre veckor ger sin syn till orsaken i pressmeddelandet (15.4.) att "May Wikström avgår". Betänketiden har, medvetet eller inte, gett utrymme för spekulationer. Tio dagar senare kablade Svensk Presstjänst ut sin version i dagspressen (HBL 25.4) om att Wikström fått sparken.

Det andra skälet till att jag är bedrövad är att en av de berörda redaktörerna på KP, Sofia Torvalds, på Facebook aviserar en framtidstro på KP, underförstått att nu kan vi göra en bra tidning. Det vittnar om en intrig inom redaktionen. Men som i alla andra sammanhang där det kivas behövs det fler än en som grälar. Att Wikström ensam ska bära skulden för betungande besparingar rimmar illa med det Boije säger att den avskedade chefredaktören och vd:n klarat av att förverkliga styrelsens strategi.

Slitningar inom en redaktion på 6-7 personer ska skötas på ett professionellt sätt. Så har inte skett. Den som i slutändan lider av detta är Wikström. Hon har gjort ett gott jobb och förtjänar inte att utelämnas på det sätt som styrelsen agerat. Det minsta man kan begära är att stiftets blivande biskop Bo-Göran Åstrand, som i styrelsen varit med om att avskeda Wikström, visar var han står.

Olav S. Melin tidigare chefredaktör för KP, Helsingfors

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning