Här balanserar naturen på tröskeln till köpcentret – Tripla fick sitt landmärke

Akseli Leinonen: Ecology Stone, 2020. Bild av konstverket under byggnadsskedet Bild: Sonja Hyytiäinen

Ett nytt offentligt konstverk, Ecology Stone, står nu färdigt utanför köpcentret Tripla i Mellersta Böle.

Bakom verket står konstnären Akseli Leinonen, som vann den tävling som arrangerades av Helsingfors stad och YIT Rakennus Oy för ett par år sedan, med syfte att finna ett beständigt verk med lokal förankring "för att stärka Fredriksbergsterrassens karaktär av mötes- och trivselplats".

I ett pressmeddelande beskrivs Ecology Stone som ett landmärke som består av tre delar: en stålport, ett skulpterat block och växtlighet. Växtligheten är placerad i ett tråg inuti stenblocket och kommer med tiden att täcka hela dess övre yta.

Syftet med verket är, enligt Helsingfors konstmuseum HAM, att påminna om naturens närvaro och betydelse i den byggda stadsmiljön och att lyfta fram den sköra och ostabila balansen mellan människa och natur.

"Vår nuvarande verklighet i Mellersta Böle företräder en omgivning som människan omformat totalt. Utvecklingen går mot en ordning som i allt högre grad skapas av människan och där också naturen vackert inordnas i systemet. Mitt i det med linjär precision planerade Böle är det omöjligt att ana sig till att där en gång fanns en sjö och några jättekast", säger Akseli Leinonen själv i pressmeddelandet.

Leinonen (f.1983) är arkitekt i grunden, men står bakom flera offentliga konstverk. I HBL 16.5 recenserade konstkritikern Camilla Granbacka hans verk Massa i Magasinsparken mellan Musikhuset och Centrumbiblioteket Ode.

Leinonens verk inbjuder till diskussion, inte bara om vad konst är, utan också om vad offentlighet är eller kan vara, skrev hon då.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning