Det är tanken som räknas

Hur ofta frågar sig Sverige över huvud taget vad de kan lära av Finland?

När USA fyllde hundra år fick de en staty. Så fick också Finland. Av Sverige. Utöver gåvan uppmärksammades det finländska 100-årsjubileet stort i mitt andra hemland.

Tidningen Dagens Nyheter döptes om den 6 december och hette för en dag "Päivän Uutiset". På statstelevisionen visades bilder från firandet, filmen Okänd soldat lanserades på biograferna och min mamma skickade foton från min hemstad Eskilstuna där bussarna körde med finska och svenska flaggor.

Varför gör det mig nästan tårögd att bara skriva om det? Jag vet inte säkert. Lite tänker jag på mina barn, som har två hemländer, och hur detta visar dem att Sverige respekterar Finland. Lite tänker jag på alla finländska invandrare i Sverige och deras barn och barnbarn, som så sällan får se sitt gamla hemland hyllas eller ens visas upp i svenska medier. Och så tänker jag lite på mig själv och den skamligt dåliga kunskap om Finland jag växte upp med, mitt i en stad där en stor andel av befolkningen hade finsk bakgrund.

Sverige har ju inte för vana att uppmärksamma sina grannländer, tyvärr. En följd av att vara störst och att se sig själv som ännu större. Nu, åtminstone för en dag, fick Finland för en gångs skull vara i fokus. Jag är säker på att det värmde hjärtat på många sverigefinländare.

Själv satt jag i radiosändning på självständighetsdagen, i Sveriges Radio via länk från Yles radiohus i Helsingfors. Den första frågan de ställde var: Vad kan Sverige lära sig av Finland? Bara att de ställde frågan är roligt. Hur ofta frågar sig Sverige över huvud taget vad de kan lära av Finland? Någon gång när resultaten av de internationella Pisaundersökningarna om elevers kunskapsnivå dyker upp och Finland lyckats bättre. Annars i princip aldrig. Sverige är inte heller särskilt intresserat av att lära sig från andra, större länder, eftersom Sverige redan tycker sig vara bäst på allt.

I Finland, däremot, finns en större vana att titta på andra länder, inte minst Sverige, och lära eller avskräckas. Så en sak Sverige kan lära av Finland är att ställa just den där frågan lite oftare: Vad kan man lära av andra länder? (Dessutom, lade jag till, borde svenskarna lära av finländarna att bejaka vintern. I stället för att nästan förvånat gnälla varje år över att det blir kallt och snö – skaffa en bastu och en rejäl snöskyffel.)

Jag tror att varje svensk känner någon med bakgrund i Finland. Ändå är kunskapen om Finland pinsamt låg. Fördomarna om kniv, sprit och sisu lever och frodas. Nu hoppas jag att uppmärksamheten kring hundraårsdagen kan tas tillvara och leva vidare. Hundra är ju ändå en respektabel ålder och då, om inte förr, förtjänar man väl att lyssnas på!

Statyn då? USA fick Frihetsgudinnan. Finland fick Free Fall. Inte tillnärmelsevis lika imponerande. Men det är ju tanken som räknas. Och Sverige tänkte verkligen på Finland. Det är ändå fint på något vis.

Maria Wetterstrand är tidigare riksdagsledamot och språkrör i Miljöpartiet de Gröna i Sverige, numera boende i Helsingfors och vd för Miltton Purpose.

Maria Wetterstrand vd på Miltton Purpose i Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning