"Det är svårare att måla med fötterna"

För Lissu Lundström är det lätt att måla. Hon håller penseln mellan tänderna och låter den svepa över duken. Bild: Richard Nordgren

Lissu Lundström har alltid målat och en stor inspirationskälla är havet. Just nu är hon inspirerad av julen och i ateljén föds nya verk med anknytning till högtiden.

Hon greppar penseln med tänderna och blandar akrylfärger på sitt arbetsbord. Sedan vänder hon sig mot staffliet och börjar måla. Med svepande drag har hon snart täckt in den gula ytan med grönt och dragit penseln kring cirklarna. Det är ett precisionsarbete som ser ut att gå lekande lätt.

Lissu Lundström har en cp-skada och kan inte gå eller använda händerna. Med hjälp av munnen har hon lärt sig skriva och hon har målat med pensel mellan tänderna ända sedan hon var barn. Hon tänker inte på det.

– Det är inte svårt. För mig är det helt naturligt att använda munnen. Det är svårare för konstnärerna som målar med fötterna. Jag har många kollegor som använder fötterna och en del målar med hjälp av både mun och fötter, säger hon.

Vi träffas i hennes ateljé på Kalevagatan där hon och hennes assistent Heidi Lundström som också är hennes syster, bjuder på glögg. Lagom inför julen har Lissu med hjälp av Heidi omsorgsfullt dekorerat skyltfönstret som är fullt av små julfigurer sysselsatta med någon aktivitet. Fönstret är speciellt uppskattat bland barnen och Heidi får ibland gå ut och torka rutan som blivit full av små fingerspår.

Lissu vistas i ateljén ungefär tre dagar i veckan. Här målar hon och här har hon sitt arkiv med mer än 600 målningar. En del av verken är på turné ute i världen där de ställs ut på olika platser. Nyligen åkte verk i väg till Liechtenstein där den internationella föreningen för konstnärer som målar med hjälp av mun eller fötter, VDMFK, (Die Vereinigung der mund- und fussmalenden Künstler in aller der Welt e.V.) har sitt kontor och lager. Lissus tavlor säljer både här hemma och utomlands.

Målandet är ett precisionsarbete som Lissu Lundström behärskar. Bild: Richard Nordgren

Många skeden

Men det har inte alltid varit lätt. Lissu föddes för tidigt och var ett kuvösbarn. Som fyraåring gick hon i dagis för funktionshindrade. Det var nära att hon hade befriats från skolan men hennes talterapeut motsatte sig. Terapeuten ville absolut att Lissu skulle gå i skola. Hon började i en specialskola som åttaåring där hon lärde sig läsa och räkna och fick extra hemuppgifter. Sedan gick hon i vanlig skola och kvällsgymnasium. År 1987 blev hon student.

Ålder: 64 år.

Familj: Två systrar, samt den ena systerns man och son.

Bor: I Nordsjö 600 meter från havet.

Äter: Gärna kött och rostat bröd med rom på julmorgonen.

Dricker: Vichy.

Senast målade tavla: En flörtig snögubbe.

Kommande utställning: Den 13 maj öppnar hon utställning i galleri Dixi på Nylandsgatan 19.

Efter det har hon ägnat sig åt konsten. Hela livet har alla lärare och talterapeuter uppmuntrat henne att använda munnen. Hon har gått genom många utvecklingsskeden och tagit många kurser. I början använde hon vattenfärger. Sina första vattenfärger fick hon av sin gudmor då hon var 13 år.

– Vattenfärger är så vackra men de rinner. Jag har inte tålamod med dem. I många år använde jag oljefärger men problemet med dem är att de torkar så långsamt. Ibland hade jag tre verk på gång samtidigt medan jag väntade på att något skulle torka. För fem år sedan började jag använda akrylfärger. De torkar snabbare.

Lissu har haft många konstlärare under årens lopp. Hon har också gått konstkurser i arbetarinstitutet i över fyrtio år.

– Vi hade mycket bra anda i lördagens målargrupp. Jag ville gå där för att träffa andra och utbyta tankar. Man lär sig inte måla genom att gå samma kurser år efter år, jag gick där på grund av gemenskapen. Vi hade också underbara lärare och en av dem kom till mitt arbetsrum för att undervisa hur jag använder akrylfärg.

Arbetet i ateljén är ganska ensamt. Ibland glömmer hon att arbetet anstränger nacken. Dagar då hon inte är i ateljén får hon fysioterapi och tänderna som hon håller penseln med granskas fyra gånger per år.

– Nacken och tänderna är mina verktyg och det är ibland obekvämt att hålla penseln mellan tänderna, säger hon.

Lissu Lundström vistas i sin ateljé ungefär tre dagar i veckan. Bild: Richard Nordgren

Först blandar Lissu Lundström akrylfärg på sitt arbetsbord. Bild: Richard Nordgren

Havet betyder mycket

Havet är en stor inspirationskälla. För Lissu är havet ett måste. Hon bor nära havet i Nordsjö och hon kan sitta och titta på det i timmar.

– Havet är öppet och utan hinder. Det har en lugnande inverkan. Ibland kan jag sitta och titta i fyra timmar om vädret är bra.

Föreningen för konstnärer som målar med mun och fötter, VDMFK, grundades 1957 av den tyska konstnären Arnulf Erich Stegman som målade med munnen.

Den första finländska medlemmen var Veikko Auvinen som skadats i kriget och inte längre kunde använda händerna utan lärde sig måla med fötterna.

Föreningen är aktiv i 78 länder och har över 800 medlemmar.

I Finland sköts verksamheten av SJK Kustannus Oy som ägs av den internationella organisationen VDMFK.

SJK Kustannus säljer vykort, kalendrar, brevpapper, paketkort, pussel och andra produkter som konstnärerna målat. Bland annat till jul sänds ett urval till hemmen.

Havet är ofta motiv i måleriet. Det är svårt att avbilda, himlen och vattnet har olika färg och det ser olika ut om det är stiltje eller om det går vågor.

– Havet är som bäst då det är omväxlande. För några år sedan gick vi med min assistent till stranden då det ännu var snö. En del hade smultit och isen började gå sönder. Vattnet kom med kraft upp ur isen och det hade en gröngul färg. Det var så vackert!

Lissu har ibland färgperioder då målningarna går i samma färgskala, ofta återkommer den blå färgen men också lila. Färgperioderna kan pågå i månader, de har kanske att göra med årstidernas växlingar och hur ljuset faller. Men hon kan inte säga exakt varför perioderna kommer.

Lissu är medlem i föreningen för konstnärer som målar med händer och fötter. Det är en internationell förening som i Finland har en handfull medlemmar och Lissu tycker att alltför få unga ansluter sig. Att måla är en begåvning som inte alla har men intresset verkar inte vara så stort bland yngre.

Medlemskapet i föreningen ger ekonomisk trygghet. Först var Lissu stipendiat men uppnådde småningom fullt medlemskap. Det garanterar en regelbunden lön hela livet oberoende av konditionen.

Hon planerar en kampanj till julen om ett år. Idén kommer från Storbritannien och kampanjen heter "Rädda julkortet".

– I november nästa år får man komma hit och skriva julkort i min ateljé. Vi vill uppmärksamma julkortet och skapa lite julstämning.

Färgerna blandar Lissu Lundström med penseln som hon håller i munnen. Bild: Richard Nordgren

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning