Det är som dopning – men ännu bättre

Brigid Kosgei slog Paula Radcliffes oslagbara världsrekord i maraton. Bild: Kamil Krzaczynski/Lehtikuva

Kan Iaaf förbjuda kolfiberskorna? Knappast. Tekniska innovationer känns främmande inom friidrotten, men faktum är att rekordslakten fört med sig massor av publicitet.

Hajdräkterna revolutionerade simsporten – och efter nästan hundra nya världsrekord inom ett drygt år beslöt internationella simförbundet Fina att förbjuda Speedos syntetiska hajdräkter. Snart måste internationella friidrottsförbundet Iaaf ta ställning till Nikes kolfiberskor.

Dagen efter att Kenyas Eliud Kipchoge underskridit den magiska två timmars gränsen på maraton i Wien, krossade kenyanskan Brigid Kosgei Paula Radcliffes tjugo år gamla, "oslagbara" maratonrekord för kvinnor i Chicago. Den gemensamma nämaren: Nikes Vaporfly.

De mest konservativa friidrottskretsarna har stämplat Kipchoges rekordlopp som ett laboratorieprov. Det är förstås sant att omständigheterna var unika. De mer än fyrtio hararna sprang i en formation omkring Kipchoge, som enligt vindtunneltesterna minskade luftmotståndet med 85 procent.

Ändå, det kan hända att det var skorna som gav honom den största fördelen. I rekordloppet använde Kipchoge en skräddarsydd modell av Nikes Vaporfly, med tre kolfiberplattor i sulan, Enligt en studie vid University of Colorado förbättrar Vaporfly löpstegets effektivitet med 4 procent. Sedan dess har Nike lanserat Vaporfly Next som förmodligen är bättre. Kipchoge använde en specialversion.

Vid det här laget kanske ni kan gissa hurdana skor Brigid Kosgei använde då hon förbättrade världsrekordet med över en minut till 2.14,04. Precis, Nike Vaporfly. Före Kosgei hade ingen annan än Radcliffe ens underskridit 2.17.

Förra året satte Kipchoge det officiella världsrekordet på herrarnas maraton, 2.01,39 (rekordloppet i Wien räknas inte som världsrekord, bland annat är harar förbjudna i Iaaf:s regler). I Nikes kolfiberskor.

Etiopiens Kenenisa Bekele sprang nyligen tiden 2.01,41 i Berlin. I Nikes Vaporflyskor. De fem snabbaste maratontiderna för herrar har alla satts inom de senaste tretton månaderna och alla fyra löpare använde Nikes Vaporflyskor.

I september satte Kenyas Geoffrey Kamworor ett nytt världsrekord i herrarnas halvmaraton i Köpenhamn med tiden 58.01. Nike Vaporfly. da simdräkter av syntetiska material. Landsmannen Abraham Kiptums världsrekord hann inte ens bli ett år gammalt. Även Kiptum använde Nike Vaporfly. Före det var världsrekordet oförändrat i åtta år.

Ursprungligen tog Nike fram skorna för Kipchoges första försök på två timmar i Monza 2017. Det var då rekordslakten började.

Det här är förstås inte att förringa löparna. Kipchoge sprang varje kilometer med 2.49-2.50-fart, vilket är så löjligt fort att de flesta inte ens kan föreställa sig.

Men utan skor hade tiderna kanske inte varit riktigt så snabba. Ross Tucker, doktor i idrottsvetenskap, spekulerade att om Nikes skor förbättrar effektiviteten med 4 procent, som labbstudierna visar, innebär det att Kipchoges 1.59,40 hade varit 2.02,52 med vanliga löpskor. Inte riktigt samma klang i det. I världseliten är 2-4 procent hit och dit enormt mycket, fast en 3.00-maratonlöpare inte blir en 2.10-löpare med nya skor.

Nikes skor är som dopning, fast ännu bättre. De är tillåtna. Konkurrenterna kommer förstås att försöka kopiera Nikes skor, Nike fortsätter att förbättra sitt koncept, rekordtiderna blir bara bättre – precis som det gick med hajdräkterna. Kan Iaaf förbjuda kolfiberskorna? Knappast. Tekniska innovationer känns främmande inom friidrotten, men faktum är att rekordslakten fört med sig massor av publicitet. Friidrott har sällan förut varit en sådan global snackis som då Kipchoge sprang under två timmar i Wien.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning