"Det är så svårt att vara arg i Norden"

Minnen och ilska. Ramy Essam turnerar med sina kampsånger i Svenskfinland. Det har väckt känslorna kring revolutionen i Egypten till liv. – Jag kastades tillbaka till mina minnen och just nu är jag väldigt arg, säger han. Bild: Jussi Nukari

Rädslan är den vägg som kommer emot dig när du försöker gå framåt, säger artisten Ramy Essam. Den våldsamma revolutionen i Egypten utrotade hans egen rädsla. Nu åker han på turné i Svenskfinland.

Ramy Essam härmar ljudet av en vinande kula på Tahrirtorget i Egypten. Det var det återkommande ljudet – i kombination med att överleva det gång på gång – som gjorde honom fri från rädsla.

– Man visste aldrig var kulan skulle landa, varje gång kunde det vara i din egen kropp. Att befinna sig i frontlinjen och höra det där ljudet hundratals gånger... Jag tror att alla som var med i revolutionen mötte och överkom sin rädsla, säger han.

När han, tjugotvå år gammal, anlände till Kairo anade han knappast hur hans musik skulle komma att påverka revolutionen. Den lilla folkskara som först lyssnade till honom när han tog sin gitarr och började spela på Tahrirtorget hade plötsligt expanderat till hundratusentals demonstranter. Året var 2011 och folket krävde att den dåvarande diktatorn Hosni Mubarak skulle avgå, och Essam ledde dem med sina kampsånger.

– Revolutionen förändrade mitt liv. Jag har äntligen hittat ett mål och en orsak att leva och kämpa för, och det är något av det viktigaste en människa kan ha. För mig är det att hjälpa människor, att stöda dem i kampen för frihet och rättigheter.

Älskar Helsingfors

Han torterades av den egyptiska regimen 2011, men överlevde. När han lämnade landet 2014 var Helsingfors den första nordiska stad han landade i. Trots att han bott i Sverige de två senaste åren – i exil som fristadsmusiker i Malmö – föredrar han alla gånger Finland framför Sverige.

– Om jag skulle välja en nordisk stad att bo i så skulle det tveklöst vara Helsingfors. Jag älskar Helsingfors. När jag kommer hit och går omkring på gatorna här så mår jag bra, säger han.

Mycket av det som han tycker om med Finland är saker som han också värderar högt i hemlandet Egypten. Han räknar upp tre saker på fingrarna:

– Finländare är ärliga, ibland så ärliga att det gör ont. Finländare har respekt för vänskap och när man väl får vänner här så kan man räkna med dem. Och jag älskar att människorna här festar så galet!

Ändå kommer han att återvända till Egypten så snart han fyller trettio, trots att han riskerar fängelse. När han fyllt trettio kan han inte längre tvingas till militärtjänstgöring, vilket var en av orsakerna till att han lämnade landet. En annan orsak var att han förbjöds att spela på nittio procent av alla arenor i landet.

– Alla råder mig att inte åka tillbaka, men det kommer jag att göra. Jag saknar mitt folk, mitt land och min kamp, säger han.

Turnerar i Finland

I dag är läget i Egypten lika dåligt som under revolutionen, till och med värre, säger han. Polisen är våldsam, utbildningen dålig och hälsovården bristfällig. Frihet, demokrati och jämlikhet existerar inte. Han tror ändå att revolutionen 2011 gjorde dagens unga modigare.

– De är inte hjärntvättade på samma sätt som min generation när jag var ung. Människor talar mer fritt, både på kaféer och sinsemellan, säger han.

För Essam var det en chock att landa på fridfulla Sveaborg 2014 efter att ha befunnit sig i revolutionens mitt. I början kände han sig fortfarande starkt knuten till revolutionen, men efter ett tag kom han på sig själv med att skriva lugnare och mjukare sånger.

– Jag kände inte igen mig själv och undrade vad som händer med mig. Jag är en realistisk sångare och därför är det viktigt för mig att åka tillbaka hem, min musik och min ilska är kopplade till någonting som inte finns här, säger han.

– Det är så svårt att vara arg här. I Egypten var jag extremt arg.

Nu turnerar han i Svenskfinland med föreställningen Ramy – In the Frontline. Det har hjälpt honom att hitta tillbaka till de känslor som han haft svårt att få kontakt med.

– Det var en chock för mitt minne. I går när jag höll i gitarren behövde jag inte ens söka vreden, den slog till för fullt. Vi får se vad den här turnén får för bieffekter på mig, säger han.

HBL recenserade Ramy – In the Frontline lördagen den 8.10. Läs recensionen här under.

Föddes 1987 i Mansoura i Egypten

Blev ett ansikte för revolutionen på Tahrirtorget under Arabiska våren 2011

Aktuell i Finland med turnén Ramy – In the frontline som produceras av Teater Viirus. Han gör 26 föreställningar på olika orter i Svenskfinland. Föreställningen är ett livereportage om hans liv och upplevelser.

Hans låt Irhal (Avgå) blev en symbol för kampen. Tidskriften Time out listade sången på tredje plats bland de som haft den största inverkan på världen.

Grundade förra året bandet Eks som ger ut sitt första album nästa år.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning