Det är män som våldtar, inte invandrare

Många kräver strängare straff för sexualbrott. Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jag var femton år när jag blev våldtagen av min vita, finlandssvenska jämnåriga kompis. Vi gick i Mattlidens högstadium och det var åttans skolavslutning.

De senaste veckorna har präglats av en polariserad och svår offentlig debatt, där sexualbrottens natur och ursprung har förankrats i opålitlig statistik och starka fördomar. Jag skriver i syftet av att vidga synen på hur ett statistiskt sett osynligt sexualbrott kan se ut, samt för att öka medvetenhet runt varför man inte bör lita på siffrorna som presenteras i medierna.

Jag var femton år när jag blev våldtagen av min vita, finlandssvenska jämnåriga kompis. Vi gick i Mattlidens högstadium och det var åttans skolavslutning. Mera detaljerat tänker jag inte beskriva denna händelse, det känns varken nödvändigt eller relevant. Vi har alla fått ta del av gripande och vidriga historier under det gångna året, då vi äntligen börjat nysta upp det som så länge pågått.

Diskussionen har dock tagit ett stort steg tillbaka under de senaste veckorna, då skulden för våldtäktskulturen riktats mot invandrare som folkgrupp, eftersom sexualbrotten i Uleåborg begåtts av män med utländsk bakgrund. Det är ett faktum att det är just dessa brott som anmäls och uppmärksammas i medierna, och därmed blir en del av statistiken. Det är viktigt att de anmäls och uppmärksammas, men vi måste komma ihåg att en stor del av brotten fortfarande inte gör det. Statistiken är opålitlig, det finns en enorm tröskel som sällan överskrids när det gäller att anmäla sexualbrott. Ibland överskrids den till och med, som vid mitt fall, men blir ändå inte en del av de offentliga siffrorna.

Psykologen jag började gå hos några månader efter min våldtäkt (på grund av att jag plötsligt och mystiskt nog insjuknat i en allvarlig depression) anmälde mitt fall till polisen. Vid tiden kändes detta förfärligt, jag var tvungen att polisanmäla min kompis från åtta år tillbaka. Polisanmälan stannade dock där eftersom polisen slutade lyssna så fort han hörde att min våldtäktsman ännu inte fyllt femton då han våldtagit mig. Han var inte straffbar, för han var två månader för ung enligt den finska lagen.

Mitt fall från 2012 nådde aldrig någon rättegång, även om jag försökte. I min lilla krets känner jag åtminstone tre som blivit våldtagna av personer som de känner, de gjorde ingen anmälan. Våldtäkter som dessa är de allra vanligaste, men samtidigt de som anmäls minst. Med denna text hoppas jag kunna ge min vita, finlandssvenska våldtäktsman någon form av representation bland de överrepresenterade invandrarna. Det här är ett febrilt försök att påminna läsarna om det faktum att det inte är invandrare som våldtar, utan män som gör det.

Kvinna, 21 år Undantagsvis tillåts signatur. Red.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning