”Det är inte lätt att vara helnykterist”

29-åriga Farida Al-Abani tycker det är dags att folkhälsopolitiken bedriver en kampanj mot alkoholen, på samma sätt som man arbetat mot tobaksanvändandet. Bild: Christine Olsson/TT

Studier tyder på att alkoholkonsumtionen går ned bland ungdomar. Men alkoholnormen är stark och det kan fortfarande vara en utmaning att komma ut som helnykterist. Farida Al-Abani är 29 år och dricker inte en droppe.

Det råder en alkoholnorm, som bygger på att man förväntas dricka i många sammanhang. Men kanske håller normen på att ändras.

– Det finns en trend med fler alkoholfria möjligheter och många tongivande personer pratar i dag på ett coolt sätt om att de inte dricker, säger Farida Al-Abani, som är ordförande i normkritiska nykterhetsföreningen IOGT-NTO Vildvuxen i Sverige.

Att fler ska säga nej till alkohol är något hon brinner för.

– Det var svårast att få folk att förstå att jag inte drack när jag engagerade mig i studentlivet. Men jag har aldrig sett någon anledning att börja.

Under 2000-talet har antalet niondeklassare som dricker alkohol minskat klart. Många har aldrig testat, enligt en svensk undersökning. Den här förändringen bland 15-åringar kan bero på att hälsotrenden är stark, att fler stannar hemma framför datorn och att vi reser mer. Fler har också, liksom Farida som kom med sin familj från Libyen när hon var tre år, sina rötter i kulturer där man inte dricker.

Farida tror att hon nog kommit undan lite av pressen att dricka i Sverige – religion anses av många vara ett giltigt skäl att avstå. Under hennes uppväxt fanns det aldrig alkohol och på gymnasiet gick hon på en internationell skola.

– Flera klasskamrater hade sitt ursprung i länder där man inte dricker. Många avstod från alkohol och alkoholen associerades inte alltid med coolhet, vilket gjorde det lättare att säga nej.

Svårt under studier

Farida upplever att universitetsvärlden var svårare. Där kretsade många aktiviteter kring drickandet. Hon har alltid varit intresserad av föreningsliv, så studentkåren var en självklar plats för henne att kliva in i när hon studerade hälsovetenskap. På en middag på Karolinska Institutet smakade Farida alkohol för första gången.

– Jag hade beställt en alkoholfri meny men ändå fick jag en vanlig snaps. Jag tänkte inte på att snaps sällan finns som alkoholfritt.

När Farida får frågan om varför hon inte dricker brukar hon vända på resonemanget.

– Varför är det vi som inte dricker som ska förklara oss? Jag kan inte se en enda bra anledning till varför jag skulle dricka.

Fest utan sprit

Det är också ett problem att många knappt varit på en fest utan alkohol, tycker hon. Samtidigt som det finns forskning som visar att feststämningen som många tillskriver alkoholen i själva verket handlar om inlärda förväntningar.

– Tänk om alla bara fick testa att gå på en klubbkväll eller på ett bröllop där det inte serverades alkohol. Bara för att märka att det också är kul. Vi vet ju från blindtester, där försökspersoner inte får reda på vad de dricker, att förväntan spelar större roll än själva alkoholen.

Hon förstår samtidigt varför många dricker.

– Det är inte lätt att vara helnykterist i Europa. Alkohol anses vara det bästa sättet att koppla av eller lyxa till det. Om man inte lärt sig att det går att göra på andra sätt, så dricker man väl som alla andra, och som man sett sina föräldrar göra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning