Honka åkte på hemmaförlust i Champions League – "Det är inte kört ännu"

Honka stod upp bra men tvingades ge sig med 0-1.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

I chefstränare Luciano Posillipos plan för matchen fanns en punkt understreckad med röd penna. Nämligen att inte släppa in ett eller flera mål.

Flera blev det inte men nog ett då Martina Moser efter en timmes spel knoppade in matchens enda mål.

– Tyckte väl att matchen var jämn och att 1-1 kanske hade varit ett rättvist resultat, säger Posillipo.

Inledande 25 minuter hade Honka oerhörda problem att komma till något som kan kallas ett organiserat anfall. Laget hade till och med svårt att komma med bollen över halva plan. Zürichs enhetliga och höga press ställde till det för hemmalaget. I synnerhet fysiskt imponerande Coumba Sow samlade åt sig bollarna som en bättre dammsugare.

– Det var ingen överraskning att de inledde så aktivt. Vi hade kollat rätt mycket på deras matcher och visst att de gillar att pressa högt. Stundtals lyckades vi spela oss ur trängda lägen, lite för ofta blev det att tjonga undan bollen.

Att gästerna skulle vara fysiskt starkare var ingen högoddsare och i närkamperna var det oftast en schweiziska som gick segrande.

En eloge ändå till Honka som, trots en rätt kompakt press av gästerna, tack vare en uppoffrande defensiv lyckades hålla motståndarna borta från de hetaste målchanserna.

Mot slutet av halvleken fick också Honka i gång sitt offensiva spel och matchbilden jämnades ut.

– Jag vet inte vad det var inledningsvis. Kanske vi var lite nervösa och hade inte riktigt lugnet med bollen, säger mittbacken Anna Auvinen.

Strax efter paus hade Kaisa Ranki ett fint läge att göra 1-0 men Elvira Herzog var med på noterna. Honka tog för sig mera efter paus och tycktes ha tappat den överdrivna respekten för motståndarna. Ranki var överlag bra, likaså mittfältsdirigenten Linda Nyman.

– Vi har ju våra lägen att göra mål och dem måste man sätta. Men jag ser ändå inte returen är någon omöjlighet, säger Posillipo.

Efter gästernas ledningsmål tvingades publiken förgäves vänta på en slutspurt från Honkas sida. Kanske att orken tröt lite mot slutet då Zurich rutinerat rullade bort de sista minuterna.

FC Zürich är ett bra lag men hör inte till storklubbarna på damsidan. Inte som de giganter finska lag ofta stött på i sextondelsfinalen. Men visst var laget ett litet steg före Honka och det ska väldigt mycket till för att Esbolaget ska kunna vända på detta på österrikisk mark om ett par veckor.

– Jag tror att utgångsläget då blir lättare för oss. Vi lärde oss väldigt mycket om motståndarna och är bättre förberedda inför returen, säger Posillipo och får medhåll av Auvinen.

– Vi vet att vi kan försvara bra. Håller vi nollan i returen kan vi mycket väl vända på det här. Det är verkligen inte över, säger Auvinen.

Champions League

Sextondelsfinal, första mötet:

FC Honka-FC Zürich 0-1.

Mål: 60 min Martina Moser 0-1.

Retur i Zürich 27 september.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00