Det är de lokala SFP-ledarna som ska aktivera sig

Om man oroar sig för utgången av kommunalvalet i april skäller man under fel träd. Det är våra lokala ledare som måste bära huvudansvaret för utgången.

SFP-politiker i huvudstadsregionen är oroade över partiets situation i området. "Vi behöver definitivt en förstärkning av SFP:s profil i huvudstadsområdet. Partiet behöver synas på ett bredare plan (...) så att SFP:s ledare tydligare tar ställning till frågor som är viktiga för vårt område" säger Paul Taimitarha, vice ordförande för SFP:s kretsstyrelse i Helsingfors (HBL 12.9).

Taimitarhas och andra intervjuades kritik riktar sig mot partiordförande Anna-Maja Henriksson. Detta trots att SFP det senaste året gjort en mycket synlig och uppskattad insats på det nationella planet, just tack vare Henrikssons medverkan i regeringen som juridiskt sakkunnig, erfaren och informativ politiker.

Men om man – med allt skäl – oroar sig för utgången av kommunalvalet i april skäller man under fel träd. Det är våra lokala ledare som måste bära huvudansvaret för utgången, det är de som ska aktivera sig.

SFP i Helsingfors gör inte mycket väsen av sig. Coronakrisen har visserligen lett till att man inte kunnat ordna möten och diskussioner det senaste halvåret, men redan före karantänsbestämmelserna gick verksamheten på sparlåga. Inga större ställningstaganden eller utspel från kretsens sida, lokalavdelningarnas kontakter närmar sig noll.

Våra förtroendevalda i stadsfullmäktige och nämnder gör ett gediget arbete som gagnar oss alla – men det får vi inte veta något om, för ingen rapporterar. Mycket är säkert på gång inom sektorerna socialvård, sjukvård, utbildning, stadsplanering, trafikplanering, kultur med mera. Men vad? Vi vill gärna höra vad som planeras, hur diskussionerna löper, vilka svårigheter man stöter på, vilka framgångar SFP:s representanter eventuellt nått i förhandlingar, vilka alternativ som tas fram.

Också i coronatider är det fritt fram att profilera sig i massmedierna. Sociala medier som FB och bloggar läses av de redan frälsta. Vill man nå ut till osäkra eller presumtiva väljare måste man synas i dagstidningarna.

Vi vill få bevis på att SFP:s Helsingforspolitiker faktiskt "tar ställning till frågor som är viktiga för vårt område". Annars är det fara värt att vår representation i stadsfullmäktige krymper ytterligare, vilket vore katastrof.

Återstår ett drygt halvår till kommunalvalet. Än hinner SFP i Helsingfors "synas på ett bredare plan"!

Lycka till med det uppdraget, och tack på förhand till alla förtroendevalda som satsar sin tid på viktiga gemensamma frågor.

Henrica Bargum, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning