Det är dags att hela människan

Två litterära figurer fortsätter att trolla sin egen debatt och det är en rätt de har i en demokrati (HBL 9.9). Sorgligare är att de inte har känsla för vad behöver sägas och när.

Den ena tycker meningen är "att inte bara stirra sig blind på formuleringar, utan att också försöka se avsikt och andemening", men handlar med sin text på ett motsatt sätt. Herrarnas repliker blir som en nihilistisk självspäkning: kulturen har ringa värde för sjukvården är viktigare, så håll käft.

Det handlar inte om "de små skillnadernas narcissism" utan om en solidaritet utan relativisering. Mina frilansande kolleger har fått stå ut med mer än mången annan yrkesgrupp i samhället. De har mobbats och den känslan sätter spår. Branschens organisationer kommer att återhämta sig över tid, men just nu är upplevelsen av orättvis behandling både konkret och ett juridiskt faktum.

I nödens stund – och det går nöd på tusentals kulturarbetare efter en lång nedstängning – behöver vi stöd.

Min starka tilltro ligger i dag hos publiken, som visar scenkonsten det bästa av stöd – genom att köpa biljetter till höstens frodiga teatersäsong. På teatern delar vi tanke, tid och rum. Det är en utmärkt plats för att hela människan och ena den sargade samhällskroppen. Teatrarna skapar med hög kompetens omständigheter som gör besöket tryggt och givande.

Slut på trollbesvärjelsen.

Dan Henriksson, teaterchef, Klockriketeatern

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning