”Det är aldrig för sent att börja spela trumpet”

Musik och teckning är 15-åriga Sofia Sundströms passion – i den här teckningen har hon kombinerat dem båda. Bild: Sofia Sundström

Sofia Sundström har två passioner – hon spelar trumpet och gillar att teckna. Det var Pippi Långstrump som väckte hennes intresse för blåsinstrument.

Sofia Sundström har alltid varit intresserad av musik. Hennes pappa är en musikentusiast och äger många instrument, så det var lätt för henne att gräva fram en trumpet i källaren och börja spela.

– Jag har spelat i över två år, men jag hinner inte spela så ofta som jag önskar numera, säger Sundström.

Hennes förtjusning i blåsinstrument började då hon råkade se en video av en blåsorkester på nätet. Signaturmelodin till Pippi Långstrump var första sången hon lärde sig spela.

– Jag tycker om min hobby för att trumpet är ett ganska ovanligt instrument och jag gillar att lära mig nya melodier, stycken och tekniker. Den bästa känslan får man då man lyckats spela en melodi som man övat på länge och det klingar bra.

Enligt Sundström är det svåraste med trumpetspelande att spela snabbt och att lära sig svåra stycken. Hon ogillar att irritera andra med sin musik, men det är svårt att inte göra det då instrumentet är så högljutt. Hennes syster tycker inte om oljudet då hon övar hemma, men hennes pappa blir uppspelt och uppmanar henne att fortsätta spela.

Sundström övar tre till fyra gånger i veckan, en timme varje gång. Hon har en orkesterövning och en privatlektion per vecka.

– Jag försöker spela varje dag. Ibland märker man inte hur snabbt tiden går då man spelar, säger hon.

Ogillar att uppträda

Blåsorkestern som hon är med i uppträder bara några gånger om året, oftast med släktingar som publik. Sundström spelar andra trumpet i orkestern.

– Jag har fått en kompis under övningarna, men vi träffas bara vid konserter, säger hon.

Trots sin passion för blåsinstrument tror Sundström inte att hon fortsätter med hobbyn efter högstadiet.

– Jag vill nog fortsätta spela hemma, men orkesterövningarna och lektionerna skulle ta upp för mycket av min tid i gymnasiet. Jag har länge spelat piano och nyligen börjat spela trummor. Jag har också testat på gitarr, men det gick inte så bra. Jag tror inte att stränginstrument är min grej, skrattar hon. Jag vill inte heller ha en musikkarriär, för jag ogillar att uppträda. Det är roligare att spela hemma.

I högstadiet går det bra att öva trumpet, för man hinner göra läxorna, men Sundström är rädd för att det ändrar i gymnasiet. Mer press på skolarbetet och längre skoldagar bidrar till ett tajt schema.

Rytmsinnet viktigt

Kostnaderna för hobbyn är också en del av orsaken till att hon tänker sluta. Sundström räknar upp utgifter: man måste betala för bensin eller transport till övningarna, en termin på Raseborgs kulturakademi där hon går kostar några hundra euro och i vissa fall måste man också köpa notböcker för ett par tior. Själva trumpeten kan kosta mellan 100 och 3 000 euro.

– Min trumpet kostade ungefär 180 euro, men den fungerar väldigt bra ändå, tillägger hon.

Om man är intresserad av att börja spela trumpet eller något annat instrument, kan man ta reda när lokala musik- och kulturinstitut ordnar inträdesprov. För att komma in är rytmsinnet och att kunna höra skillnader på noter väldigt viktigt, och det är bra om man också kan sjunga lite, tipsar Sundström. Man kan också bara köpa ett instrument och söka upp lektioner på nätet.

Då Sundström började ta lektioner på sjuan, kände hon sig för gammal och okunnig. Trots att hon trodde att alla skulle vara yngre och duktigare än hon var gav hon inte upp.

– Bara man övar flitigt och verkligen gillar sin hobby, kommer man ifatt de andra. Ingen är för gammal för att börja med något nytt, säger Sundström.

Trumpeten är ett bleckblåsinstrument och spelas i symfoniorkestrar. Trumpeten har det starkaste och festligaste ljudet i orkestern.

Louis Armstrong är den mest kända trumpetspelaren. Han är känd för sin jazzmusik.

Det finns fyra olika typer av trumpet: orkestertrumpet, piccolotrumpet, bastrumpet och aidatrumpet.

Trumpeten härstammar från jakthornet.

De äldst bevarade trumpeterna upptäcktes i Tutankhamons grav 1922.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning