Dessertviner att avsluta måltiden med

Sauternes är ett säkert kort till de flesta efterrätter, inklusive ost. Bild: Linda Forssell

Dessertviner kan, kombinerade med rätt efterrätt, sätta en guldkant på hela festmåltiden. Tyvärr har de en tendens att lätt glömmas bort när man planerar en middag. Veckans vinruta får fungera som en påminnelse om dessertvinernas goda sidor.

Även om jag gärna avrundar en god middag med något litet och sött, så blir det oftast en espresso som får göra efterrätten sällskap. Dessertviner är nånting jag ganska sällan beställer in, och än mer sällan köper hem. Orsaken är inte den att jag inte skulle tycka om dem, tvärtom, snarare helt enkelt den att jag glömmer deras existens. Dessa små goda, koncentrerade droppar sätter lätt en guldkant på festmåltiden.

Vad ska man tänka på när man väljer ett dessertvin?

Främst ska vinet förstås passa ihop med efterrätten. Listan på sötsaker kan göras lång, men de vanligaste hos oss i Norden är kanske frukt och bär, glass, pajer och andra bakverk eller nånting chokladbaserat. När man funderar över vinvalet lönar det sig att fokusera på tre egenskaper, varav den första är ​syrligheten​. Ett friskt vin med en gnutta syra passar bra till frukt och bär, som också de har en naturlig fräschör i smaken.

Glass och sorbet passar i sin tur bra till nånting piggt och fräscht, till exempel ett mousserande efterrättsvin, eftersom kylan har en tendens att trubba av smaklökarna i gommen en aning, och man kan kompensera med något lite extra i vinets struktur i stället, som bubblor. ​Intensiteten​ är också värd att beakta – en maffig chokladkaka kräver nånting minst lika generöst som smakpar, annars uppstår en obalans.

Den tredje faktorn är​ sötman,​ drycken ska alltid vara en aning sötare än desserten, annars kan den upplevas som syrlig eller rentav bitter.

Till kraftiga efterrätter som innehåller choklad, kola eller nötter passar mörkare dessertviner, som portvin eller recioto. Bild: Mostphotos

Om det känns svårt att komma ihåg dessa riktlinjer (jag vill ogärna tala om regler eftersom det som känt inte finns några sådana när det gäller smakfrågor), så kan man också pröva följande princip: ju mörkare en dessert är, desto mörkare kan också vinet som serveras till vara.

Till gräddiga puddingar, fruktpajer med vaniljsås och dylika efterrätter kan man välja ett sött vitt vin, antingen ett stilla sådant som en late-harvest Riesling eller Gewürztraminer, eller varför inte en milt mousserande Moscato d'Asti. Till kraftiga desserter med choklad, kola, nötter och smakrika kryddor kan man med fördel välja ett mörkare vin, som ett fylligt portvin, en läcker recioto eller en banyul.

Dessertviner är rätt mäktiga och säljs därför ofta i lite mindre flaskor. Men om det mot förmodan skulle bli en skvätt över kan man enkelt göra en god gelé av den, att servera till patéer eller som tillbehör till andra desserter.

Här presenteras några toppenkombinationer att testa nästa gång ni har gäster och vill imponera lite extra.

Äppelpaj med vaniljsås

336016 Torres Floralis Moscatel Oro​

Bild: Alko

Pris: 10,98 euro 0,5 l.

Aromerna av torkad frukt och honung är starka och söta, men vinet har ändå en underliggande frisk citrussyra som smälter perfekt ihop med frukterna och den söta vaniljsåsen.

Crème brulée

684784 Ainoa Valokki​ 2016

Bild: Alko

Pris: 23,57 euro 0,35 l.

Prisbelönt inhemskt litet vinhus, som gör detta ljuvligt goda hjortronvin. Avnjut med en crème brûlée med apelsin och ni har en match made in heaven.

Vaniljgräddglass med nötter och kolasås

944054 Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest​ 2016

Bild: Alko

Pris: 10,48 euro 0,375 l.

En sydafrikansk aprikosdrypande nektar som matchar de flesta efterrätter, och dessutom också går perfekt ihop med salta ostar, särskilt blåmögelost.

Chokladmousse

321674 Taylor's Late Bottled Vintage Port 2012​

Bild: Alko

Pris: 10,98 euro 0,375 l.

Gör en rejäl chokladmousse från grunden (var inte blyg med kakaohalten) och servera detta portvin till så får ni njuta av intensiva synergier, fulla av generösa aromer av dadel-, fikon- och plommonmarmelad.

Linda Forssell

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning