Design som gör skillnad på årets Habitare

Bambu och bananblad, ylle och mässing. I fina former som speglar både finländsk design och traditionell indisk. Tikau är företaget som förenar etik och formgivning.

Taina Snellman-Langenskiöld har studerat kläddesign och ekonomi, hon brinner för att hjälpa och göra skillnad för människor som ingen bryr sig om, och har i sitt företag Tikau lyckats förena hållbart ekologiskt hantverk, som tillverkas i små byar i Indien, med efterfrågad design som säljer. Det började med en resa till Indien för många år sedan, så följde ytterligare resor och sedan vistelser i Indien några månader om året.

– Fast nu är det ett bra tag sedan jag själv vistades i Indien. Dels fick jag tyfus, dels har jag fått två barn. Men mina kolleger reser regelbundet till landet.

Nästa år firar Tikau sitt 10-årsjubileum, och den här veckan står Tikau bakom den etiska avdelningen på årets inredningsmässa Habitare.

– Tikau är hindi och betyder hållbar, säger Snellman-Langenskiöld.

Hennes första resor i Indien handlade om att undersöka förhållanden på fabriker i Delhi, och enligt tanken om hur man kan förbättra arbetarnas villkor i industrierna.

Finländskt och indiskt. Taina Snellman-Langenskiöld har grundat Tikau som står för hållbara etiska produkter där man förenar indiskt hantverk med finländsk design. Bild: Leif Weckström

– Största delen av fabriksarbetarna i Indien är kastlösa som kommer från landsbygden eftersom där inte finns jobb. Därmed finns inte heller möjligheter att förtjäna sitt uppehälle eller försörja sin familj. Många av dem jobbar dygnet runt, inte för att de alltid tvingas därtill, utan för att de bor i fruktansvärt eländiga förhållanden i slummen och för att de bästa fabrikerna har både rent dricksvatten och luftkonditionering som svalkar i hettan. Och ersättningen för extra arbete betyder mera inkomst, säger Snellman-Langenskiöld och tillägger att arbetarna vanligen jobbar på fabriken tills de har förtjänat tillräckligt för att kunna åka hem, åtminstone för en tid.

– De åker hem för där finns familjen och det nätverk av trygghet som det lokala samfundet ger. Jag funderade att det kanske skulle vara möjligt att skapa jobb i byarna, säger hon.

Tålamod och drive

Utan långsiktig, tålmodig och målmedveten drive och utan ett starkt personligt engagemang skulle Snellman-Langenskiölds arbete inte ha burit frukt, men faktum är att Tikau nu står bakom sysselsättning i fem byar på olika håll i Indien. I byar där ingen vill ta samhällsansvar för kastlösa som oftast inte har någon skolning över huvud taget.

Varje by har i princip sin specialitet, det är ofta kvinnor som blir sysselsatta men också män och produkterna är främst handvävda vackra mattor i ylle, små korgar och stora virkade mattor av torkade tvinnade bambublad, sköna tunga skålar och kannor i mässing samt lampskärmar med behagligt sken tack vare materialet, bambu. Den lilla butiken på Högbergsgatan i Helsingfors är som en utställning över hantverket.

Kunnandet går i arv

I dag sysselsätter Tikau ett par anställda på heltid, några på halvtid och så finns en liten organisation i Indien med uppdrag att koordinera och administrera.

Det är oftast slumpen som har fört Snellman-Langenskiöld till de olika byarna, men i samtliga har hon utgått från det lokala råmaterialet och kunnandet.

– I byarna, som ligger bokstavligen utanför allting, i ett ingenting, är hantverket ett kunnande som går i arv. Men förutsättningarna är små för att upprätthålla en produktion av mattor eller korgar på sikt och också livnära sig på verksamheten då man saknar utbildning och infrastruktur. Processen kan ta flera år innan allting fungerar.

Tvinnat, spunnet och virkat. Korgen, ett av många alster hos Tikau, är tillverkad av torkade bananblad och nystar man upp bananbladsgarnet mäter det ungefär 1,7 kilometer. Bild: Leif Weckström

I östra Indien, i en av de fattigaste byarna som Snellman-Langenskiöld har stött på, började man med att sätta det fysiska rummet i skick genom att reparera tak, skaffa vaccin, bygga upp ett utbildningsprogram, ordna med bankkonton och sörja för att vardagen löpte.

– Så länge du är hungrig orkar du inte ens tänka på jobb.

Både lokalt och internationellt

Ledstjärnan för Tikau har varit att utbilda folk i byarna att producera målmedvetet, att lära sig prissätta produkterna och utveckla kollektioner som man kan sälja både på den lokala indiska marknaden och i Finland. Inte för att marknaden för Tikau begränsar sig bara till Finland.

– Vi säljer till exempel i New York, Japan och Sydkorea. Då handlar det om produkter som är tillverkade i byarna men bakom designen står finländska formgivare. De indiska hantverkarna har ibland svårt att förstå sig på vår smak och undrar varför vi vill ha så mycket randigt och svartvitt eller väldigt bleka färger.

Tikau engagerar starka namn, Klaus Haapaniemi har designat en utomordentligt vacker blomstrande matta som är handvävd i ylle och med handsydda broderier. Mattan säljer oftast slut direkt. Detsamma gäller en annan bästsäljare, bambulampskärmarna som Ilkka Suppanen formgivit. En av hans lampor fick oanad efterfrågan då den amerikanska skådespelerskan Julianne Moore köpte en och lade ut en bild på Instagram.

– Det var helt ofattbart vilken effekt en enkel bild på Instagram kan ha.

Design hjälper. Den etiska avdelningen på Habitare ska fästa uppmärksamhet vid betydelsen av hållbara ekologiska alster som gagnar den lokala hantverkaren. Bild: Leif Weckström

På Habitare lanserar man nu några nya modeller av Henri Halla-aho och Taina Snellman-Langenskiöld

Begreppet hem

På den etiska avdelningen på Habitare är Tikau kurator för utställningen och programmet och har engagerat olika företag med olika inriktning. På avdelningen finns allt från Återvinningscentralen i Helsingforsregionen (Kierrätyskeskus) och Mifuko till svenska Iris hantverk som sysselsätter synskadade.

– Tanken är att visa vad det etiska perspektivet är, att vi alla kan göra världen lite bättre genom att handla hållbart både lokalt och globalt, och så vill vi uppmärksamma begreppet hem. Temat för Habitare är framtidens hem. I dagens läge kan vi gärna tänka på vad hem är för en flykting och asylsökande.

Fakta

Habitare och framtidens hem

Habitare är den årliga inredningsmässan i Helsingfors. I år medverkar omkring 400 företag som ställer ut. En stor del av mässan är traditionell sådan med allt från soffor och sängar till lampor och inredningsprylar.

Till Habitare hör även avdelningen Ahead som presenterar nya lovande formgivare, ekologisk design, nordisk form och uppstickare i branschen.

På Ahead arrangeras även en räcka föreläsningar som torde väcka uppmärksamhet, och enligt temat för i år, Framtiden hem.

Arkitekten Marwa Al-Sabouni granskar krig, naturkatastrofer och flyktingskap ur både hemlöshetens och återuppbyggnadsarbetets synvinkel, och hon utgår från verkligheten i Syrien.

Chefen för japanska lifestylekonceptet Muij, Masaaki Kanai gör jämförelser i olikheter och likheter i finländsk och japansk formgivning.

Och så ska Ikeas designchef med mycket stort inflytande på möbeljättens produkturval, Marcus Engman berätta om demokratisk design.

Habitare öppnar för allmänheten 13.9 klockan 12 och pågår till klockan 18 på söndag 17.9.

Inträdet är 18 euro, platsen Mässcentrum i Östra Böle.

Programmet finns på www.habitare.messukeskus.com, men bara på finska och engelska.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00