Derbyfinal i anrika Helsinki Cup

HJK firar Helsinki Cup-guld i klassen pojkar 14 år. Bild: Jesper von Hertzen

Tölö bollplan kryllade av en massa små Cristiano Ronaldon och Leo Messin när Helsingforsklubbarna HJK och Gnistan drabbade samman i de 14-åriga pojkarnas final.

Blåklädda HJK var som en kopia av Spanien eller Tyskland i bästa form. De rullade boll med hög procent och försökte hitta luckor i Gnistans försvar.

Gulklädda Gnistan påminde mer om Island eller Portugal med stor satsning på försvaret och några försök till giftiga anfall.

I EM som avslutades för en vecka sedan märkte man att bollinnehav inte garanterar framgång. Men HJK visade genast från start var skåpet ska stå och vann till slut med klara 3-0.

- Gnistan försvarade tätt och i andra halvleken kom de hårt på. Då fick vi lite panik men inte hade de många målchanser. Jag tycker att vi hade bra kontroll över matchen, säger HJK:s Leo Ussher.

Ussher: En 175 centimeter lång mittback som ledde HJK:s solida försvar likt José Fonte i Portugals EM-guldlag. Inte en felpassning, inte ett misstag under hela matchen.

Förvisso är det en bit till vuxenålder, men visst fanns det något moget och stabilt i killens spel som bådar gott. Inte helt överraskande berättar han att han missade början av turneringen på grund av ett träningsläger med landslagsringen.

HJK avgör i andra halvlek

Det är i den här åldern som längdskillnaderna mellan spelarna är som störst: om Ussher var försvarets gigant var knappt 150 centimeter långe Mico Borgman anfallets spjutspets, likt en ung Antoine Griezmann.

- Man måste göra snabba svängningar och röra sig snabbt. På det sättet kan man klara sig, förklarar Borgman sitt recept mot de inte sällan huvudet längre motståndarna.

I mitten av första halvleken såg matchens första mål dagsljuset, signerat just unge herr Borgman. Hoppas någon fick det på band, så snyggt var det. Och framför allt som taget direkt ur fotbollsskolboken.

- Ilmari Pohjanvirta levererade bollen framför mål och så satte jag in den med yttre tåspetsen, berättar Borgman.

Målet föregicks av Usshers lika lätta som effektiva kortpassning till mittfältaren Leo Walta, som i sin tur gav ett precist Bonucci-aktigt (Italiens landslagsback Leonardo Bonucci) inlägg åt Pohjanvirta. Pang, 1-0.

I början av andra halvleken hade Åggelbyföreningen Gnistan bra flyt i sitt spel. I ett skede trodde många i publiken – som för övrigt uppgick till några hundra – att bollen hittade in i HJK-målet. Gnistans skott gick ändå aningen förbi.

I följande HJK-anfall släckte Walta hoppet genom att skjuta in 2-0 och strax efteråt punkterade Borgman matchen genom att fastställa slutresultatet 3-0.

- Jag fick en passning i framled, tog ner bollen och svängde till höger fot. Bollen gick in via vänstra stolpen, säger tvåmålsskytten Borgman med guldmedaljen hängande runt halsen.

Följde noga med EM

Turneringssegern i 40-årsfirande (eller 41, hur man nu tar det: turneringen startades 1976) Helsinki Cup tar killarna med ro: det är liksom inte så stort. Delvis på grund av att laget redan vann B13-pojkarnas mästerskap i samma turnering i fjol, delvis för att säsongens främsta mål, Nike Cup, går av stapeln i augusti.

- Det här var en bra mellanetapp, säger Borgman likt en ärrad veteran.

Killarna är födda 2002, Leo Ussher är 14, Mico Borgman 13. Båda skickliga spelare med framtiden framför sig. Hur bra tror de att de kan bli?

- Jag tror att jag kan bli så bra att jag kan spela i Premier League. Mitt mål är att bli som Sergio Agüero, säger Borgman och listar upp sina favoriter inom fotbollsvärlden: argentinaren Agüero, Manchester City och så Wales, som överraskade positivt i EM.

- Wales var coolt. De var med i EM för första gången och kom ända till semifinal.

Av Usshers spelstil att döma kunde man tänka sig att han gillar Italien, och visst är det precis så.

- Jag tycker jag har chans att komma till de bästa ligorna i världen. Bara utvecklingen fortsätter. Skulle vilja bli som Sergio Busquets, säger Ussher och syftar på den spanska mittfältaren.

- Eller kanske som Bonucci eller Daniele De Rossi. Italien var mitt favoritlag i EM. De försvarade jättebra och var mycket nära att slå ut Tyskland.

HJK vann alltså guld i pojkar B14 medan Gnistan fick nöja sig med silver. Bronspengarna delades ut till FC Espoo som förlorade sin semifinal med 0-1 mot HJK, samt åt brittiska North England Elite som i semifinalskedet föll mot Gnistan med 0-3.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning