Der Spiegel: Djokovic kan ha manipulerat testresultaten

Bild: Anne-Christine Poujoulat/Lehtikuva-AFP

Oklarheterna kring Novak Djokovic och hans positiva covid-test växer. Nu skriver tyska tidningen Der Spiegel att den serbiska tennisspelaren kan ha manipulerat testresultaten.

Novak Djokovic har uppgett att han testat positivt för covid-19 den 16 december 2021. Det positiva testresultatet, följt av ett negativt testresultat sju dagar senare, är det bärande argumentet för att den ovaccinerade Djokovic ska få ta sig in i Australien för att spela årets första grand slam-turnering i tennis, Australian Open.

Djokovics deltagande i Australian Open har debatterats och diskuterats under de senaste månaderna. Serben är kritisk till coronavaccinet och har uppgett att han själv inte är vaccinerad.

I och med att Australien har strikta inreseregler i landet var det länge oklart om Djokovic kan ställa upp och försvara sin titel i turneringen i Melbourne.

Förra veckan meddelade Djokovic att han fått medicinsk dispens för att resa in till Australien. Men då han landade i Melbourne omhändertogs han av myndigheterna som meddelade att han inte är välkommen i landet, att hans visum är indraget och att han skickas tillbaka till Europa då de federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens.

Bild: Matthew Stockman/Lehtikuva-AFP

Djokovics advokater överklagade beslutet och tennisstjärnan placerades på ett asylhotell i väntan på beslut i ärendet. I måndags ansåg rätten att Djokovic hade rätt dokumentation och han släpptes från hotellet och återfick sitt visum.

Samtidigt meddelade myndigheterna att Djokovic fortfarande riskerar bli utvisad ur landet då Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat immigration och medborgarskap, har rätt att dra in hans visum.

Om det sker kan Djokovic utvisas och dessutom få tre års inreseförbud.

Enligt uppgifter i australiska medier ska regeringen undersöka vilken grad av covid-19-infektion Djokovic haft i december. Ett annat problem som seglat upp i utredningen är att Djokovic inte talat sanning i sitt inresedokument då han anlände till Australien.

I dokumentet uppger Djokovic att han inte rest någonstans under de senaste två veckorna medan han ska ha rest från Serbien till Spanien under den aktuella perioden.

"Dokumentet skickades in av mitt bakgrundsteam – något jag berättade för gränspolisen vid ankomsten – och min agent ber om ursäkt för att ha markerat fel ruta om mina resor innan jag kom till Australien", skriver Djokovic på sociala medier.

Det är inte den enda oegentligheten gällande Djokovics agerande.

Enligt hans advokater serbiska testintyg har han testat positivt för covid-19 den 16 december. Samma dag delade han ut priser till juniorspelare på hemmaplan och följande dag gav han en intervju åt en fransk journalist.

"Jag kände mig skyldig att göra intervjun eftersom jag inte ville göra journalisten besviken", förklarar Djokovic.

"I efterhand kände jag att det var en felbedömning".

Felaktiga uppgifter

På tisdagskvällen publicerade ansedda tyska Der Spiegel uppgifter om att det finns ytterligare oklarheter kring Djokovic positiva test.

Enligt tidningen stämmer inte datumen för det positiva testet som ligger som grund för Djokovics medicinska dispens. Enligt reglerna i delstaten Victoria måste en person som kommer in i delstaten antingen vara dubbelvaccinerad eller ha testat positivt under de senaste sex månaderna.

Enligt Der Spiegel skulle Djokovics positiva testresultat härstamma från den 26 december – inte den 16:e som hans advokater uppgett. Det skulle betyda att det negativa testresultatet han uppvisade sju dagar efter den 16 december i verkligheten var från innan det positiva testet. Om det stämmer kan det betyda att myndigheterna anser att Djokovic inte har rätt att resa in i landet.

Dokumentation från den serbiska hälsovårdsmyndigheten, som Der Spiegel tagit del av, gör gällande det positiva testet genomfördes 16 december klockan 13.05.

I den digitala versionen av testresultatet finns en tidsstämpel från 26 december klockan 14.21.

Orsaken att det är så stor skillnad på testsvar från den 16:s och den 26:e är att tidsfristen för att ansöka om visum till Australien hade passerat den 26:e december. Om Djokovic eller hans bakgrundsteam hade manipulerat och förfalskat testdatumet är för tillfället omöjligt att säga men om Der Spiegels uppgifter stämmer och testet är från den 26:e december har myndigheterna i Australien rätt att upphäva hans visum eftersom det är godkänt på felaktiga grunder.

Dessutom har Der Spiegel skannat QR-koden på Djokovics PCR-test från den 16:e december. Inom loppet av en timme och 14 minuter den 10 januari skannade tidningen QR-koden på samma test två gånger. Den första gången var resultatet negativt, den andra gången var resultatet positivt.

PCR (Polymerase Chain Reaction) är en metod för att upptäcka arvsmassa (RNA) från viruset SARS-CoV-2. Den kan ge svar på om du har eller nyligen har haft covid-19.

Om det negativa svaret Der Spiegel fick då tidningen skannade Djokovics test (klockan 13.19) stämde hade serben inte kunnat få inresetillstånd till Australien. Då tidningen skannade samma test klockan 14.33 var svaret positivt vilket möjliggjorde inresetillstånd till Australien.

Dessutom skriver Der Spiegel att det finns en del oklarheter kring identifieringsnumren för Djokovics tester i december. Testen, som är daterad 16:e december har id-nummer 7 371 999 medan det negativa testet han lämnade den 22 december har en test-id som är cirka 50 000 nummer lägre. Det här är märkligt med tanke på att identifieringssiffrorna genereras automatiskt och i kronologisk ordning.

Det här skulle tyda på att det negativa testresultatet för covid-19 som behövdes för att få inresetillstånd i verkligheten lämnats före det positiva testresultatet.

De australiska myndigheterna har inte meddelat när de kommer med beslut i fallet. Australian Open inleds den 17 januari – med eller utan Djokovic.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning