Denna helg framförs Beethovens sällan hörda mässa - hör hur läckert den låter!

Nationaloperans kör och orkester framför Missa Solemnis under allhelgonahelgen i Lahtis och Helsingfors.

Missa Solemnis hör till standardrepertoaren i de anglosaxiska och germanska språkområdena, men framförs relativt sällan i Finland, till största delen beroende på de enorma kraven på kören.

– Beethoven måste ha hatat sopranerna, när de tvingas till höga, långa toner och omöjliga sostenutolinjer, förklarar dirigenten Jukka-Pekka Saraste.

Allra viktigast för Saraste är texten, som motiverar pulsen i hela tolkningen.

– Det lönar sig att läsa igenom texten. De bibliska orden är på inget vis okända, men det speciella är vad Beethoven accentuerar. Kanske var Beethoven osäker på vad han egentligen trodde på när han skrev en mässa med lika tvingande kraft.

Missa Solemnis skrevs samtidigt med nionde symfonin, under en tid när tonsättaren var stendöv. Med sina många långa och komplicerade fugor och ett uttryck draget till sin spets utgör mässan ett praktexempel på Beethovens sena stil.

Nationaloperans kör och orkester ger verket två gånger, i Sibeliushuset i Lahtis på fredag kl. 19 och i Johanneskyrkan på lördag kl. 19. Som solister medverkar Jenni Lättilä, Lilli Paasikivi, Mika Pohjonen och Jyrki Korhonen.

Dirigent Jukka-Pekka Saraste. Bild: Richard Nordgren

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning