Den värsta högtiden för sällskapsdjuren är här – så gör du nyåret lättare för hunden

Ledarhunden Leia påminner om att raketer endast får skjutas på nyårsafton från klockan 18 till klockan två på natten. Bild: Catariina Salo/SPT

Experter påminner om att vara lugn och att inte lämna djur ensamma hemma under nyåret.

Nyåret och raketerna står och lurar bakom hörnet. Det kan betyda stress och oro för både sällskapsdjur och vilda djur i naturen. Officiellt får raketer skjutas från klockan 18 på nyårsafton till klockan två på natten.

Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) påminner om att rasta djuren i god tid på nyårsafton. Under tiden för fyrverkerier är det bra att hålla djuren inomhus. För att underlätta för ett djur som räds höga smällar kan det vara bra att spela musik i bakgrunden.

Att ha belysningen tänd inomhus hjälper mot de värsta ljusblixtarna som fyrverkerier kan åstadkomma. Det kan vara bra att se till att djuret har möjlighet att dra sig tillbaka till ett fönsterlöst utrymme under nyårsaftonen.

Vid Lokaltapiola säger veterinären Eva Kaisti att det är viktigt att människorna håller sig lugna under fyrverkerierna.

– Visa att smällar hör till normala livet, ignorera dem och ta det lugnt. Tala med lugn röst, smek och ge massage. Du ska aldrig lämna en rädd hund ensam hemma med sin rädsla. Varken med eller utan lugnande medel, säger Kaisti i ett pressmeddelande.

Veterinärer kan skriva ut lugnande medel till sällskapsdjur.

Trots att fyrverkerier inte får användas innan klockan 18 på nyåret händer det ofta att smällandet börjar redan kvällen före. Det är viktigt att se till att djurets halsband och sele är tillräckligt spända vid utevistelse.

– Mellan hunden och halsbandet eller selen ska rymmas pek- och långfingret. Det vill säga maximalt två centimeter räcker bra, säger Kaisti.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning