Den unge Zlatan var glad och öppen

Inte en terapeut. Magnus Gertten vill inte förklara sina filmer – publiken ska själv reflektera. Bild: Cata Portin

Alla vet vem fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är men få vet hurdan han är som människa. Dokumentärfilmaren Magnus Gertten försökte knäcka gåtan Zlatan.

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är desperat. Han gör inga mål, han är utbuad av publiken och han tacklar motståndarna så hårdhänt att han blir utskälld och avstängd.

Den första säsongen i nederländska Ajax var verkligen ingen höjdare. Klubben hade betalat rekordsumman nio miljoner euro för den storspelande svensken men förväntningarna infriades inte.

Här, i en mörk period av Zlatan Ibrahimovics fotbollskarriär, tar Magnus Gerttens nya dokumentär avstamp. Kameran följer sin huvudperson under hans tre säsonger i Ajax och tittarna får uppleva hur fiaskot övergår i triumf.

När Zlatan äntligen gör mål gör han inte bara ett utan massor.

Magnus och Fredrik Gerttens dokumentärfilm Den unge Zlatan följer Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna, från det att den internationella karriären tog fart till genombrottet i Juventus. Bröderna Gerttens material är unikt och härstammar delvis från materialet till deras genombrottsfilm Blådårar från 1998.

Blådårar handlar om Zlatan Ibrahimovics moderklubb, Malmö FF. När bröderna Gertten tittade igenom det material som förblivit oanvänt upptäckte de en skatt.

– När vi började filma peka någon på Zlatan och sade att han var en av de mest begåvade spelarna de sett men att de inte var säkra på att han mentalt skulle klara av en fotbollskarriär. Så vi började filma honom.

Hurudan var han?

– Otroligt charmig och öppen. Som sjuttonåring log han alltid och det gör han inte i dag.

– Zlatan är vänlig men han skyddar sitt privatliv och det finns händelser i sitt eget liv han vägrar prata om. Det är inget märkligt med det – vi har alla hemligheter vi tiger om.

Zlatan Ibrahimovic är en superstjärna, större än något annat Sverige har, säger Gertten. Han tjänar dubbelt så mycket som den vd som tjänar mest och han och hans manager kontrollerar noga hans liv. Att intervjua hustrun Helena var det aldrig tal om.

I sommar får den internationella fotbollspubliken se Zlatan spela för Sverige, i fotbolls-EM i Frankrike.

Blir EM Zlatans sista stora mästerskap?

– Ja, det verkar rimligt, säger Gerten.

– Men EM blir knappast Zlatans sista stora stund som fotbollsspelare.

Dokumentären Den unge Zlatan visas under veckoslutet på Docpoint, tre veckor innan filmen har svensk biopremiär. Då går filmen upp på 200 svenska biografer och Magnus Gertten är nöjd.

Magnus Gerttens förra succé var dokumentären Tusen bitar som handlade om Björn Afzelius. I den försökte han, i likhet med Zlatandokumentären, tränga in i människan bakom fasaden.

– Björn Afzelius ville så mycket vad gällde relationerna till kvinnorna men han misslyckades. Jag gillade detta, i dessa tider när alla ska vara perfekta.

– Dokumentärfilmarens stora fördel är att vi får arbeta med gråskalorna och det icke-perfekta.

Vilken är dokumentärfilmarens viktigaste egenskap?

– Att kunna lyssna på vad folk egentligen säger. Det gäller att kunna definiera en känsla och en historia och att sedan förvalta den väl.

– Jag vill glänta på dörren till en människa men jag är inte en terapeut. Efter att ha sett min film hoppas jag att publiken rullar sin egen film och funderar på sina erfarenheter.

Ålder: 62 år.

Familj: En dotter.

Karriär: Dokumentärfilmare som inledde yrkeskarriären som journalist. Bland filmerna finns Blådårar (1998) Blådårar 2 (2001), Long distance love (2008), Solen i ögonen (2008) samt megasuccén Tusen bitar (2014) som handlar om Björn Afzelius. Har gjort flera av filmerna med brodern Fredrik Gertten.

Tre dokumentärer jag återvänder till: Woodstock av Michael Wadleigh och Five broken cameras av Emad Burnat och Guy Davidi.

Aktuell: Dokumentären Den unge Zlatan visas på Docpoint lördag 30.1 kl. 15.15 på Savoy och söndag 31.1 kl. 14.30 på Kinopalatsi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning