Den typiska småspararen tillhör arbetarklassen – se grafiken här

Många finländare stoppar undan en liten slant varje månad för att ha råd med oförutsägbara utgifter eller livsförändringar såsom arbetslöshet eller sjukdom. Bild: SPT

De hushåll som sammanlagt förtjänar 30 000–50 000 euro om året är de som fondsparar mest. Det framgår av en enkätundersökning som branschorganisationen Finans Finland har gjort.

Finländarna är ivriga fondsparare. Det är bra att ha en ekonomisk buffert för att ha råd med oförutsägbara utgifter. Branschorganisationen Finans Finland (FA) skriver i ett pressmeddelande att över en miljon finländare fondsparar.

– Att spara regelbundet i fonder förenar finländare oberoende av yrkesgrupp och inkomstnivå, säger FA:s vd Piia-Noora Kauppi i pressmeddelandet.

Den yrkesgrupp som sparar mest är lägre tjänstemän och arbetare. Enligt FA:s undersökning tillgör 39 procent av fondspararna arbetarklassen, 24 procent är pensionärer och lika många är företagare eller högre tjänstemän och chefer.

2 500 personer deltog i enkätundersökningen som gjordes per telefon.

Piia-Noora Kauppi, Finans Finlands vd, hoppas att nästa regering inte skärper beskattningen av fondsparande. Bild: SPT

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning