Den tekniskt imponerande Steve Hackett

Bild: Skivkonvolut

Ambitionsnivån är synnerligen hög på gamle Genesis-kämpen Steve Hacketts album.

Proggrock

Steve Hackett

Night Siren (Sony)

Det finns väl ingen som skulle förneka att den gamle Genesis-kämpen Steve Hackett är en briljant gitarrist, och ambitionsnivån på albumet Night Siren lämnar heller ingenting övrigt att önska. Instrumenteringen är mångkulturellt bred, arrangemangen rikt utmejslade, och dramatiken bitvis på topp.

Hackett går hårt ut då han väljer att öppna med den majestätiska Behind The Smoke, skivans längsta låt och obestridliga pärla. Här kommer hans virtuositet väl till sin rätt, och influenserna – också från den klassiska musiken – vävs in på ett dynamiskt sätt. En höjdare, men sedan följer ytterligare femtio minuter musik vilket möjligen är en aning i överkant. Det bjuds på enskilda toppar – lyssna på sitarspelet i Martian Sea – men också en del svackor.

Storslagen ljudbild

Till en del kan Hackett dölja materialets svagare sidor genom sin tekniskt imponerande instrumenthantering i kombination med en storslagen ljudbild, men ibland lyser en viss fantasilöshet i melodibyggena ändå genom. Och frågan är om han inte i de mer balladorienterade numren borde ha gett över vokalistrollen till någon kvinnlig gästsolist; själv sjunger han hyfsat, men rösten har inte samma lyster som han ger sin uppsättning stränginstrument.

Det här kan i varje fall inte frånta albumet dess uppenbara kvaliteter, och om öppningen hör till hans finaste stunder utanför Genesis sluter The Gift cirkeln på ett värdigt sätt, med ett snyggt instrumentalt stämningsskapande.

Henrik Jansson Författare

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning