Den stora blåsningen

Bild: Moreau Kusunoki Architectes

Förmånstagare utan egna risker är Guggenheim-stiftelsen i New York. Det klirrar i kassan.

Ett nytt kapitel håller på att skrivas i historien om den stora blåsningen: Guggenheim i Helsingfors.

Enligt Economist, som man borde kunna lita på, har försöken att kopiera Bilbao misslyckats i Guadalajara, Rio de Janeiro, Salzburg och Vilnius. Filialer har stängts i New York, Berlin och Las Vegas. Hur det blir med Abu Dhabi tycks ingen riktigt veta.

Det utlovade privata kapitalet inskränker sig till en liten rännil, medan Helsingfors stad ska ge bort en tomt, värd minst 100 miljoner euro, betala 80 miljoner kontant och garantera stiftelsens stora lån. Förmånstagare utan egna risker är Guggenheim-stiftelsen i New York. Det klirrar i kassan.

I det lilla landet Finland är det lätt att lura folk med falska förespeglingar. En av mina vänner erbjöds en weekendresa i första klass till New York, allt för att övertygas om det höga syftet. Han tackade nej. PR-kampanjen har varit intensiv, tydligen har SFP och Samlingspartiet låtit sig luras av de influgna sol-och-vårarna.

Skamligt och deprimerande.

Jörn Donner Helsingfors

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54