Den stora blåsningen

Störtat? Är Guggenheims Helsingforssaga nu all? Och kan staden utnyttja tomten i Södra hamnen på något annat sätt?Bild: Moreau Kusunoki Architectes

Förmånstagare utan egna risker är Guggenheim-stiftelsen i New York. Det klirrar i kassan.

Ett nytt kapitel håller på att skrivas i historien om den stora blåsningen: Guggenheim i Helsingfors.

Enligt Economist, som man borde kunna lita på, har försöken att kopiera Bilbao misslyckats i Guadalajara, Rio de Janeiro, Salzburg och Vilnius. Filialer har stängts i New York, Berlin och Las Vegas. Hur det blir med Abu Dhabi tycks ingen riktigt veta.

Det utlovade privata kapitalet inskränker sig till en liten rännil, medan Helsingfors stad ska ge bort en tomt, värd minst 100 miljoner euro, betala 80 miljoner kontant och garantera stiftelsens stora lån. Förmånstagare utan egna risker är Guggenheim-stiftelsen i New York. Det klirrar i kassan.

I det lilla landet Finland är det lätt att lura folk med falska förespeglingar. En av mina vänner erbjöds en weekendresa i första klass till New York, allt för att övertygas om det höga syftet. Han tackade nej. PR-kampanjen har varit intensiv, tydligen har SFP och Samlingspartiet låtit sig luras av de influgna sol-och-vårarna.

Skamligt och deprimerande.

Jörn Donner Helsingfors

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22