”Den som älskar Björneborg, älskar också Ytterö”

Finkornig sand och mjuka dyner möter det öppna havet vid Ytterös badstrand i Björneborg. Stranden i Ytterö har varit ett populärt utflyktsmål i nästan 100 år, men området har mer att erbjuda än bara sim och solbad.

Vad har en fiskmås på Helsingfors salutorg och en kråka på Ytterö sandstrand i Björneborg gemensamt? Jo, båda är snabba och fräcka mattjuvar som slår till när man minst anar det.

HBL:s utsända på Ytterö glömmer för en stund att vakta sin smörgås och promenerar några tiotals meter bort, och två glupska kråkor ser genast sin chans. Efter att fåglarna ätit färdigt finns bara smulor och några skivor tomat kvar av mackan. Smörgåspappret fladdrar dystert i vinden och den oaktsamma journalisten är tvungen att stå över sitt mellanmål.

Stadsdelen Ytterö ligger knappt 20 kilometer nordväst om Björneborgs centrum i området Havsbjörneborg. Ytterös stolthet är den sex kilometer långa badstranden som är känd för sina dyner och sin finkorniga sand.

Dynerna sluttar ner mot den långgrunda sandstranden och Bottenhavets blåa böljor. Ettriga tallar sticker upp ur sanden och Björneborgs stadsväxt strandrågen växer i gula tuvor på sluttningarna.

– Jag vet inte en människa som inte skulle hålla andan när hen kommer till Ytterö för första gången och ser den där vyn. Det måste man väl medge, att det är ett ganska unikt ställe i Finland, säger Anna Kyhä-Mantere, vd för Björneborgs turistbyrå Visit Pori.

– Ytterö är stadens pärla, och något som är väldigt kärt för oss alla.

Vad gör väl några tjuvaktiga fjäderfän när solen skiner och dyningarna doftar sommar?

Elina Jokinen hade aldrig tidigare besökt Ytterö sandstrand och är full av beundran. – Sanden är överraskande varm, konstaterade Jokinen på sin barfotapromenad. Bild: Robert Seger

Frisbeegolfbanan i Ytterö ligger mellan dynerna alldeles intill havet. Banan har 11 korgar. Bild: Robert Seger

Många aktiviteter

Lundobon Elina Jokinens bara fötter lämnar små gropar i sanden när hon spatserar längs med Ytterö strand. Jokinen, som jobbar inom social- och hälsovårdsbranschen, har kommit på fortbildning till Ytterö och det är första gången hon besöker badstranden.

– Det här är en alldeles sanslöst fin plats. Jag skickade just ett meddelande till min man och konstaterade att vi måste komma hit med våra barn, säger Jokinen.

– Sandstranden och den här naturen är alldeles exceptionella. Jag tror inte det finns någonting likadant i Finland, utom kanske i Kalajoki.

Sandstranden och dynerna i Kalajoki i Norra Österbotten liknar i mångt och mycket Ytterö, men är betydligt mindre. Strandområdet Vattaja i Karleby är å sin sida över 15 kilometer långt men försvarsmakten använder delar av det för sina provskjutningar.

Ytterö har varit en populär badort sedan 1920-talet, och strandområdet fick sin första restaurang år 1933. Nu för tiden kan törstiga eller hungriga solbadare välja mellan flera matställen på stranden eller i dess omedelbara närhet.

Bild: Ksf Media

Men, påpekar Anna Kyhä-Mantere, Ytterö är mer än bara sim, solbad och snacks.

– Man kan surfa eller åka SUP-bräda vid stranden. På det närliggande campingområdet finns det minigolf och längs med strandlinjen finns en av landets finaste golfbanor. Dessutom kan man vandra i området. Där finns långa rutter, säger Kyhä-Mantere och nämner ännu en äventyrspark vid namn Huikee som öppnade för ett år sedan.

På själva stranden finns dessutom fotbollsmål och beach volley-nät. Mellan åren 1984 och 2017 hade Ytterö också en egen vattenrutschbana.

Rolling Stones 1965

Björneborgs stad för inte regelbundet statistik över antalet besökare på Ytterö badstrand men en studie som staden lät göra år 2013 visade att en solig sommardag kan locka upp till 10 000 människor till stranden.

Midsommaren 1965 var folkmängden ännu större. Då uppträdde rockbandet Rolling Stones för en hängiven publik på Ytterö strand. Det exakta antalet människor som var på plats den kvällen är höljt i dunkel men en vanlig uppskattning har varit 15 000. 50 poliser och 150 ordningsvakter ansvarade för säkerheten under spelningen.

– Det är något legendariskt, något som mina föräldrar ännu talar om, ler Anna Kyhä-Mantere.

Slutet av 1950-talet och hela 1960-talet var Ytteröstrandens guldålder. Den nygrundade stiftelsen Yyteri-säätiö gjorde rejäla satsningar i området och lät bland annat bygga en stor danspaviljong på stranden. Skönhetstävlingen Miss Yyteri, eller Hiekkarantojen kuningatar som den också hette, lockade tusentals åskådare till Ytterö.

Uppsvinget höll i sig på 1970-talet och strandområdet fick ett nytt badhotell år 1974. Tre år senare brann ändå Ytterös första restaurang ner. Så småningom växte sig konkurrensen i semesterbranschen allt större, och på 1980-talet började intresset för Ytterö gradvis avta.

Mot slutet av 1980-talet såg läget dystert ut för Ytterö, men då ryckte Björneborgs stad in. Tillsammans med fem företag grundade staden år 1987 bolaget Loma-Yyteri och några år senare började ett målmedvetet arbete med utvecklandet av Ytterös campingområde.

Campingområdet fick nya stugor och växte så småningom till sina nuvarande mått. Under recessionen på 1990-talet hamnade Loma-Yyteri i ekonomiska svårigheter och Björneborgs stad var tvungen att ta över campingverksamheten.

I nästan 20 år var staden ägare till Ytterö campingområde. Sedan dök det upp en köpare.

Satsningar på campingen

Sommaren 2014 meddelade Björneborgs stad att campingverksamheten i Ytterö är till salu, och samma höst sålde staden alla byggnader i området till företaget Suomi Camping för 460 000 euro. I affären ingick sammanlagt 75 stugor och flera olika servicebyggnader.

Sanna Liira från Suomi Camping är chef för Ytterö campingområde. Hon berättar att Suomi Camping vill ge området ett ansiktslyft. Företaget har bland annat förnyat minigolfbanan, renoverat en del stugor och piffat upp den ena av områdets två bastur. Dessutom har den lilla sjön Ruutujärvi bredvid bastubyggnaden muddrats.

Sanna Liira, chef för Ytterö campingområde, berättar att tyskar, ryssar och svenskar är de största utländska kundgrupperna, men långt ifrån de enda. – På somrarna har vi gäster från över 20 länder. Bild: Robert Seger

Frisbeegolfbanan i Ytterö ligger mellan dynerna alldeles intill havet. Banan har 11 korgar. Bild: Robert Seger

– Det är bara 200 meter till havet men efter att vi fick Ruutujärvi i skick har många sagt att de går till havsstranden kanske en gång per sommar, säger Liira och pekar på några husvagnar som står parkerade nära sjön.

Liira uppskattar att cirka 1 000 människor kan övernatta på campingområdet samtidigt. Övernattningsalternativen är stuga, husvagn och tält.

Campingområdet är öppet året runt men enligt Liira varar högsäsongen från midsommaren till skolstarten.

– Juli är redan så gott som slutsåld. Pori Jazz-veckoslutet går genast åt och dessutom tror jag att det kommer att vara helt fullt under bostadsmässan som i år arrangeras i Björneborg.

– Inte är det ju fullt helt varje dag men veckosluten brukar nog vara det.

Under stora evenemang brukar efterfrågan på övernattning skjuta i höjden. Då tillämpar Ytterö campingområde en skild prislista, och till exempel stugpriserna är betydligt högre än normalt.

– Pori Jazz är störst och då höjer nog alla övernattningsställen i Björneborg sina priser. Det här är ju trots allt affärsverksamhet, konstaterar Liira.

På naturens villkor

Servicenivån på och kring Ytteröstranden är på väg uppåt och Björneborgs stad utvecklar området för att locka dit fler turister. Enligt Anna Kyhä-Mantere planerar staden att intensifiera sin marknadsföring av Ytterö och förbättra områdets infrastruktur.

– Det här är första gången på länge som det finns ett politiskt beslut att området ska utvecklas kraftigt, säger Kyhä-Mantere men vill inte gå närmare in på stadens visioner.

– Det är helt klart att all utveckling sker på naturens och områdets villkor.

Ytterö sandstrand och dess närområden hör till Europeiska Unionens Natura 2000-naturskyddsprogram, och till exempel nybyggen förutsätter noggranna utredningar och specialtillstånd.

Bild: Robert Seger

Området bjuder också på vackra, lummiga vandringsleder. Bild: Robert Seger

Författaren Hannes Tiira är ordförande för Björneborgstraktens miljöförening, och han har skrivit flera böcker om Ytterö. Tiira berättar att landhöjningen i området är 6-7 millimeter per år och att sandstrandens dyner föddes på 1800-talet.

– Dynernas födelse är vindens förtjänst. Vinden kastar upp sand från havets botten och skapar dyner, förklarar han.

Enligt Tiira är naturen i Ytterö välbevarad, och Björneborgstraktens miljöförening arbetar för att den ska vara det i framtiden också.

– Ytterös betydelse ligger i just det, att området är rent, lugnt och naturligt. Till exempel Kalajoki är inte lika naturligt eftersom man byggt så mycket där, anser Tiira.

– Vi kan nog lyssna på musik och idka idrott på Ytterö utan att dynerna blir smutsiga.

Så har inte alltid varit fallet. Fotbollsturneringen Yyteri Beach Futis som arrangerades på sandstranden åren 2004–2010 lockade under sina sista år över 50 000 människor till Ytterö. Varken skräpkorgarna eller toaletterna räckte till och stranden fylldes av sopor och avföring.

I dag är förra årtiondets smutsigaste somrar ett minne blott. Både havsvattnet, sandstranden och dynerna är för det mesta rena, och Hannes Tiira är nästan lyrisk i sin beskrivning av dagens Ytterö.

– Jag älskar Björneborg, och den som älskar Björneborg älskar också Ytterö. Jag är mycket stolt över det här området.

Fakta

Ytterö

Ytterö är Björneborgs 60:e stadsdel och ligger knappt 20 kilometer nordväst om stadens centrum. Ytterö är mest känd för sin sex kilometer långa sandstrand.

Ön Ytterö steg fram ur havet för över 1 000 år sedan men sandstranden och dess dyner är endast cirka 200 år gamla. I dag är landhöjningen i området 6-7 millimeter per år, och Ytterö har vuxit fast i fastlandet.

Den äldsta och högsta dynformationen i Ytterö heter Keisarinpankki och dess högsta punkt är cirka 20 meter ovanför havsytan.

Våtmarkerna söder om sandstranden är ett populärt fågelskådningsområde, eftersom många flyttfåglar använder Ytterö som rastplats på våren och hösten.

Det finns ett campingområde, ett villaområde och ett badhotell alldeles intill Ytterö sandstrand, och flera olika övernattningsställen i andra delar av Ytteröudden.

Fotbollsturneringen Yyteri Beach Futis arrangerades på Ytterö sandstrand från år 2004 till 2010 men flyttade sedan till travbanan i Björneborg och slutade helt år 2011.

Ytteröstranden och dess närområden hör till EU:s Natura 2000-program och till Bottenhavets nationalpark.

Den brittiska tidningen The Guardian valde år 2016 Ytterö sandstrand till en av Europas tio mest familjevänliga badstränder.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00