Den slarviga gymnasisten som blev president

President Sauli Niinistö åtnjuter stor uppskattning över de politiska skiljelinjerna. Under sin tidigare politiska karriär var han inte alls lika populär som i dag. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Republikens president Sauli Niinistö hör till de stora årskullarnas sista representanter på den finländska politikens topp. I dag fyller han 70 år.

Sauli Niinistö kom med i politiken 1973 då han erbjöds posten som ordförande för sin hemstads förmyndarnämnd. Uppdraget var inte politiskt i vanlig bemärkelse, det behövdes helt enkelt en juridiskt kunnig person. Niinistö var då i slutskedet av sina juridikstudier och höll bland annat på att etablera en juridisk byrå i Salo tillsammans med en studiekamrat.

I en intervju inför presidentvalet 2006 har han berättat att han tog emot uppdraget efter en viss övertalning. När det sedan blev dags för kommunalval hösten 1976 konstaterade den samlingspartistiska gruppen i staden att Niinistö gott kan ställa upp i valet, han var ju ändå redan med i svängarna. Knappt 30 år senare blev han vald till Finlands president.

Sauli Niinistö föddes den 24 augusti 1948 i Salo i Egentliga Finland som fjärde och yngsta barnet i sin familj. Hans mor Hilkka var sjuksköterska och pappan Ville distributionschef vid tidningen Salon Seudun Sanomat.

Under Niinistös fem första levnadsår bodde familjen i ett av de "svenskhus" som byggdes i Salo efter vinterkriget med i Sverige insamlade medel.

Pappan tjänstgjorde under fortsättningskriget vid Svir och vid Hangöfronten och av honom ärvde Sauli Niinistö både en stark fosterländskhet och sin partitillhörighet. Pappan tog med sonen på reservisternas fosterländska tillställningar och han följde med den partiaktiva fadern då det skulle delas ut valreklam.

Skolkamrater och lärare har i intervjuer talat om Sauli Niinistö som en snäll, glad och lugn gosse som inte utmärkte sig på något särskilt sätt och som klarade sig bra i skolan. Niinistö har själv sagt att han var lite vild och att han nog gjorde en del hyss men att han även visste att hålla sig inom vissa gränser.

Hur det än var beklagade hans mor på ålderns höst att hon inte alltid hann titta efter yngsta sonen. Med två söner och två döttrar att uppfostra och med ett jobb och ett hem att sköta hade mamman händerna fulla.

Själv har Niinistö berättat att han från hemmet ärvde en stark respekt för auktoriteter och en tro på deras ofelbarhet, en uppfattning han senare i livet har omvärderat.

Gymnasiet tog den blivande presidenten med ro och hans slarviga inställning syntes i betyget som fylldes av sexor och sjuor. Han läste allt annat än skolböcker och han idrottade mycket. Spjutkastning var hans stora intresse i ungdomen och han var inte oäven som sprinter.

Efter gymnasiet började Niinistö studera juridik i Åbo. Där anslöt han sig till den samlingspartistiska studentföreningen. I motsats till så gott som alla de generationskamrater han senare skulle möta som rikspolitiker var han ändå aldrig aktiv i studentpolitiken.

Han fick sin examen 1974 och samma sommar gifte han sig med sin första fru, Marja-Leena Alanko som han kom att få två söner med.

1977 tog Niinistö plats i kommunfullmäktige i Salo och satt med fram till 1992. Under åren innan riksdagen arbetad han som länsman, hovrättsfiskal och hovrättsråd samtidigt som han drev den egna juridiska byrån i Salo.

Till riksdagen kom Niinistö 1987 på tredje försöket. Han var en rätt okänd profil även i sitt eget parti men gjorde sig snart bekant som en viljestark och även egensinnig person.

Det stora genomslaget för Niinistö kom i och med ordförandeskapet i grundlagsutskottet 1993. Sedan dess har han ständigt stått i rampljuset och inte alltid som den mest populära bland landets politiker. I dag åtnjuter han stor uppskattning över de politiska skiljelinjerna.

Bilden av Sauli Niinistö är inte komplett utan två omvälvande händelser i privatlivet. Den första är hustrun Marja-Leenas tragiska död i en trafikolycka i januari 1995. Niinistö var då relativt nyvald partiordförande och kampanjen inför riksdagsvalet skulle just sätta i gång.

Den andra händelsen var den förödande tsunamin som den 26 december 2004 svepte över Indiska oceanen. Niinistö befann sig då med sina två söner och den ena sonens flickvän i Thailand på semester. Alla lyckades mirakulöst nog klara sig.

Den bild av Sauli Niinistö som framträder genom uttalanden från människor som arbetat och känt honom är mångfasetterad. Han upplevs som både slarvig och noggrann, som såväl humoristisk som sarkastisk och ibland direkt elak, som såväl en god chef som en besvärlig chef.

Det de allra flesta bedömare verkar anse är att Niinistö är en saklig, noggrann och rejäl person som sätter sig in i saker och vet vad han talar om, och som även har en känslig sida.

2009 gifte sig Sauli Niinistö med Jenni Haukio och 2018 fick paret en son.

Sauli Niinistös andra mandatperiod som republikens president tar slut 2024.

Utbildning: student 1967; juris kandidat 1974; vicehäradshövding 1977.

Yrkeskarriär: länsman i Kisko distrikt 1974–1975; hovrättsfiskal vid Åbo hovrätt 1976–1988; hovrättsråd 1994–1995; egen juridisk byrå 1978–1988; vice vd för Europeiska investeringsbanken 2003–2007.

Kommunpolitiska uppdrag i Salo i urval: ledamot i stadsfullmäktige 1977–1992; stadsfullmäktiges ordförande 1989–1992; medlem i stadsstyrelsen 1977–1988.

Partipolitiska uppdrag i urval: medlem i Samlingspartiets fullmäktige 1979–1981; medlem i partistyrelsen 1993–1994, partiordförande 1994–2001.

Politiska uppdrag i urval under tiden som riksdagsledamot 1987–2011; medlem i grundlagsutskottet, justitieminister, finansminister, ställföreträdare för statsministern, riksdagens talman.

Republikens president 2012–2018 och 2018–2024.

Andra uppdrag i urval: medlem i förvaltningsråden för Postbanken, Valmet Ab och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling. Ordförande för Finlands Bollförbund.

Litterär produktion: de självbiografiska tankeböckerna Viiden vuoden yksinäisyys (Fem års ensamhet) från 2005 och Hiljaisten historia (De tystas historia) från 2007.

Källor: Matti Mörttinen & Lauri Nurmi: Sauli Niinistö, Mäntyniemen herra (Sauli Niinistö, herren på Talludden), 2018; Finska litteratursällskapets nationalbiografi; Yle: Elävä arkisto; Seppo Porvali: Suomen presidentit, 2017.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning