Den ryska Putineliten i London verkar sitta i orört bo

Bild: EPA / ANDY RAIN

Det som verkligen skulle göra Putineliten orolig är om deras bekväma tillvaro i London störs. Men än så länge verkar Theresa May inte vilja genomföra några andra åtgärder än att skicka hem ryska diplomater och minska den brittiska närvaron i fotbolls-VM.

MOSKVA Medan jag skriver den här texten och surfar på ryska nyhetssidor dyker en reklam upp i mitt flöde: Studera på Brittiska skolan i Moskva!

En reklam som säger allt om Rysslands förhållande till Storbritannien. Under de senaste tio åren har relationerna blivit så dåliga att det är svårt att längre föreställa sig den hjärtliga vänskap som i början av 2000-talet blomstrade mellan Vladimir Putin och Tony Blair.

Sedan dess har London blivit en tillflykt för flyende oligarker och före detta ryska spioner. Men inte bara för dem. En stor del av Putineliten – inklusive parlamentariker och högre tjänstemän – har försänkningar i London. De sänder sina barn till brittiska skolor, köper flotta lägenheter och slott samt överför ansenliga summor – pengar de i allmänhet samlat på sig genom korruption och stöld – i brittiska banker.

För Putineliten, som till stor del består av uppkomlingar, är den brittiska överklassen symbolen för den elit de själva hett önskar tillhöra. De engelska bankerna har för sin del inte haft något emot att öppna konton dit ryskt kapital har transfererats. På det här sättet har Storbritannien bekräftat en utbredd syn bland den ryska befolkningen, nämligen att andra länders beslutsfattare i grund och botten är lika stora hycklare som deras egna.

Om brittiska regeringen verkligen vill straffa Putinregimen för att det rysktillverkade nervgiftet Novitjok har använts på brittisk mark borde de alltså börja med att göra livet för Putineliten obekvämare i London.

I stället meddelar Theresa May att 23 ryska diplomater nu får packa sina resväskor. Storbritannien kommer också att minska sin närvaro på fotbolls-VM i Ryssland i sommar, en åtgärd som är enbart symbolisk.

När ryska diplomater deporteras brukar Ryssland i allmänhet ge igen med samma mynt – vilket sannolikt kommer att ske även nu. De statliga tv-kanalerna beskriver skandalen som en provokation som Theresa May själv har hittat på för att skada Ryssland. Vi kan nu räkna med en gränslös flod av konspirationsteorier om vem som egentligen ligger bakom denna "operation".

Medan den Putinelit som i åratal har fört stulna pengar ur landet sitter i orört bo i London.

Anna-Lena Laurén Korrespondent i Moskva

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22