Den räddade "hunden" som var en varg har släppts fri

Den räddade vargen följs nu med GPS. Bild: Skärmavbild/Postimees

Kändisvargen som räddades ur en vak av tre estniska byggarbetare lufsar omkring i skogen igen, skriver den estniska tidningen Postimees.

Den nödställda och panikslagna vargen påträffades plaskande i en vak vid ett dammbygge nära staden Pärnu av tre unga estniska byggarbetare för ett par veckor sedan. Rando Kartsepp, Robin Sillamäe och Erki Väli räddade djuret ur issörjan i tron att det var någons bortsprungna hund.

De svepte in "hunden" i en handduk, förde in den i sin varma bil och kelade med djuret på vägen till veterinären.

Där kunde en lokal jägare som kopplats in på fallet upplysa både byggarbetartrion och veterinären om att de hade att göra med en varg, en ungefär ett år gammal hane.

Läs också: Byggarbetare skulle rädda hund ur vak – men det var ingen hund

Inne i värmen repade sig vargen och låstes in i en bur för säkerhets skull. Postimees rapporterar att vargen inom kort återhämtade sig fullständigt och kunde släppas tillbaka ut i naturen tidigare under veckan.

Djuret förseddes med ett halsband med GPS-sändare så att forskare ska kunna övervaka dess rörelser.

Vargexperten Marko Kübarsepp säger till tidningen att vargen nu rör sig i ett skogsområde i närheten av orten Rapla i centrala Estland, 70 kilometer från platsen där den släpptes fri.

– Den här vargens rörelser är rätt säregna. Men han verkar vara på väg norrut, i snabbare takt än en varg normalt skulle röra sig, säger Kübarsepp.

Enligt Kübarsepp är det oklart varifrån vargen härstammar eller varför den rörde sig ensam. Den kan ha separerats från sin flock, lämnat flocken på eget bevåg eller förlorat sina föräldrar.

Vargen är Estlands nationaldjur. Det finns 150–200 vargar i landet.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning