Den otidsenlige Jim Jarmusch

Det har på sistone varit relativt tyst om Jim Jarmusch, en av den amerikanska filmens egensinniga minimalister som på sin tid väckte berättigad beundran med verk som Stranger Than Paradise (1984), Down by Law (1986) och Mystery Train (1989). I år har han ändå låtit höra av sig och hunnit förverkliga två filmer: det fiktiva dramat Paterson och dokumentären Gimme Danger.

Paterson, en stad i New Jersey, är en uppenbar anspelning på den amerikanska modernisten William Carlos Williams och hans episka poem med samma titel. Filmens huvudperson är en busschaufför som tillika är en passionerad poet. Han tolkas av Adam Driver, en stjärna verkligt i ropet just nu.

Gimme Danger dokumenterar proto-punkbandet The Stooges och deras vokalist Iggy Pop som länge varit en av Jarmuschs goda vänner. Jarmusch som alltid varit lika förtjust i Mahlers sånger som i proto-punk, i John Cage som i The Velvet Underground.

I en intervju i senaste Sight&Sound (december 2016) berättar Jarmusch om sina nya filmer och konstaterar att den gemensamma nämnaren är att bägge på sätt eller annat handlar om kreativitet. Busschauffören bor tillsammans med sin kreativa partner Laura (Golshifteh Farahani) som i sin tur drömmer om en karriär som countrysångerska i Nashville. Huvudpersonen träffar också en ung poesiskrivande flicka som delar hans intresse för Emily Dickinson. Med Paterson ville han dessutom skapa en film som utgör ett motgift till allt det våldsamma, ohyggliga och konfrontativa i dagens filmer. Kanske rentav med drag av stillsam utopi och med stänk av Yasujiro Ozu, en av regissörens husgudar. Han ville ändå försöka vara trogen stadens etniska diversitet och visuella ansikte.

Om Gimme Danger berättar Jarmusch att han för ett antal år sedan träffade Iggy Pop som konstaterade att "om någon kommer på idén att göra en film om The Stooges hoppas jag att det är du."

I Paterson nyttjar huvudpersonen varken mobil eller email vilket kan ha drag av självporträtt. Jarmusch säger sig inte vara någon fiende till teknologiska framsteg men han är hjärtligt fed up på alla mobilzombier som sömngångaraktigt vandrar omkring med sina apparater. "Jag skulle ha lust att skrika att vakna upp för fan! Det finns en värld omkring er och ni lever i er lilla skärm."

Sångaren och kompositören Tom Waits, en annan god vän, har sagt att Jim Jarmusch redan som 15-åring var något av en immigrant i tonårsvärlden. Enligt Waits har han förblivit en älskvärd invandrare och egentligen handlar alla hans filmer om detta.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning