Den önskade sonen föddes utan specialarrangemang

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Under fredagskvällen födde presidentens maka Jenni Haukio en son på Kvinnokliniken i Helsingfors. Det är första gången som Finlands president är småbarnsförälder.

Presidentsonen föddes strax innan klockan åtta på fredagskvällen på Kvinnokliniken i Helsingfors. Presidentkansliet informerade om händelsen efter halv tio på kvällen. Enligt pappa Sauli Niinistö mår både mamma och sön bra.

– Parets önskan var att födseln skulle vara så vanlig som möjligt, inget storslaget, säger Aaro Toivonen, chef för säkerhet och beredskap vid HNS till Helsingin Sanomat.

– Alla föräldrar som var på kliniken på samma gång som presidentparet kommer säkert att minnas händelsen hela sitt liv, säger Toivonen till MTV.

Ett önskat barn

Sonen är presidentfru Jenni Haukios första barn, medan Niinistö har två vuxna söner, Nuutti och Matias, från äktenskapet med Marja-Leena Niinistö. Hon omkom i en trafikolycka 1995.

Paret har sagt att familjeökningen inte kommer att inverka på presidentens arbete. Niinistö har flera utlandsresor på kommande i februari, bland annat till Lettlands 100-årsfest och säkerhetskonferensen i München i Tyskland.

Jenni Haukio deltog ännu dagen innan födseln i presidentinstallationen. Hon följde med festligheterna i riksdagen och vinkade till publiken från slottsbalkongen. Hon deltog däremot inte i makens valkampanj. Haukio och Niinistö informerade om graviditeten i oktober.

– Vi har längtat efter och önskat oss ett barn i flera år. Under åren har det blivit många bakslag. Därför har den första tiden av graviditeten vid sidan om glädjen också varit en känslig tid, meddelade paret i oktober, sade president Niinistö och fru Haukio i ett pressmeddelande i höstas.

Niinistö och Haukio gifte sig för nio år sedan när Niinistö var riksdagens talman. I familjen Niinistö ingår också bostonterriern Lennu som har blivit känd världen runt.

Haukio har gett ut tre diktsamlingar och är programchef för Åbo internationella bokmässa. Hon har varit riksdagsassistent för ex-minister Anne Holmlund och verksamhetsledare för Samlingspartiets distrikt i Satakunta. Före anställningen på Åbo bokmässa var hon Samlingspartiets kommunikationschef.

Niinistös syster: Jenni är enastående

Presidentens syster Virve Partanen kommenterar glädjenyheten till Ilta–Sanomat från Spanien, där hon vistas fram till våren.

– Vi är väldigt glada. Det är fantastiskt att paret födde en son, säger Partanen som fick besked om sin nyfödda brorson via tv-nyheterna.

Hon har varit i kontakt med föräldrarna, men de har ännu inte hunnit kommentera händelsen.

– Jag är förundrad över hur enastående Jenni är. Hon orkade till och med delta i presidentinstallationen. Få kvinnor skulle klara av det, säger hon till Ilta-Sanomat.

Partanen väntar med iver på att få träffa sin brorson. Det är högsta prioritet när hon har återvänt till Finland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning