Den olympiska drömmen blir verklighet – "utstrålar äkta glädje"

Tränaren Erwin Borremans delar ut instruktioner före start. Bild: Niklas Meltio

Triathlonloppet i Vanda blev en oförglömlig upplevelse för många unga och deras familjer.

Jaakko Mikkonens leende smittar av sig. Han har precis vunnit ett triathlonlopp i sommarvärmen i Vanda – och om några timmar startar han igen på en lite längre sträcka.

Mikkonen, 23, har hållit på med triathlon i tre år. Han gjorde sitt första triathlon här, vid Hanaböle träsk – och var biten.

– Det är kul att sporta och tävla. Triathlon är så mångsidigt, säger Mikkonen.

– Jag tycker mest om att simma, men det är också kul att cykla. Löpningen krväver ännu lite träning.

Två triathlonlopp

FM-starten i Special Triathlon består av 100 m simning, 3,5 km cykling och 1 km löpning – det tar mindre än en halv timme för Mattila. Under eftermiddagen startar Mikkonen också i motionsklassen på sprintdistans, som består av 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning. Hans tid med en hybridcykel är 1.41,48.

– Det var en helt fantastisk prestation, säger Erwin Borremans som är tränare för Finlands Special Olympics-lag i triathlon.

– Han var så glad när han fick starta med alla motionärer och passera många av dem. Det gav honom otroligt mycket självförtroende.

Eetu Auveri fick hjälp av ex-ishockeyproffset Sami Helenius. Bild: Niklas Meltio

Tränaren Erwin Borremans hejade på Henry Bergman, som också fick hjälp av sin mamma och tränaren Minna Anttinen. Bild: Niklas Meltio

Fem träningspass i veckan

Mikkonen var förut Borremans elev vid Centralparkens yrkesinstitut, men Borremans lockade honom att pröva triathlon. Mikkonen är en av omkring fyrtio unga som tränar triathlon tillsammans med Borremans – själv en aktiv triathlet.

– Min son Kasper sprang med honom under löpningen och hjälpte honom att hålla rätt fart. Det är viktigt att ha rätt fartfördelning och i synnerhet en ivrig ung kille rusar lätt iväg för fort i början, säger Borremans.

Under sommaren tränar Mikkonen fem gånger i veckan. Han simmar två gånger, gör ett cykelpass och ett löppass samt ett träningspass där han cyklar först och springer efteråt. Under vintern blir det mera simning och spinning tillsammans med triathlonföreningen Hyvinkään Triathlon i Hyvinge.

– Jag spelar också innebandy en gång i veckan för nöjes skull under vintern, säger Mikkonen.

Äkta glädje

Sammanlagt var det sexton unga som deltog i Special Triathlon, som ordnades för tredje gången i samband med triathlonhelgen i Vanda. En oförglömlig upplevelse för såväl deltagarna som deras familjer och åskådarna.

– Jag blev nästan rörd till tårar. Jag vet hur mycket jobb de har gjort och det var fint att se dem klara av sina målsättningar, till exempel att simma 100 meter i öppet vatten. Det gav dem och deras familjer otroligt mycket styrka och stolthet, säger Borremans.

– De utstrålar så äkta glädje av att röra på sig. Vi andra lär oss mycket av livet och om värdet av att vara frisk.

Erwin Borremans hjälper Sini Auveri att spänna fast sin cykelhjälm. Bild: Niklas Meltio

Jaakko Mikkonens flitigt och systematiska träning har gett resultat. Bild: Niklas Meltio

Special Olympics

Borremans är gymnastiklärare och har dessutom en triathlonskola för sina elever och före detta elever varje fredag. Ett par gånger om året har hans triathlongrupp träningsläger vid idrottsinstitutet i Pajulahti.

– Jag kallar det helst för anpassad motion. Alla behöver motion – speciella unga precis lika mycket som vanliga unga. Det får en att må bra och hjälper en att orka.

Mikkonen kommer att tävla i några sprintlopp till under sommaren. Hans mål är att genomföra ett sprintlopp helt ensam, utan någon ledsagare. Men hans stora mål hägrar i mars, då det är Special Olympics World Games i Abu Dhabi. Ett enormt idrottsevenemang med tusentals deltagare.

Ser fram emot havet

Borremans har varit med förut som tränare för Finlands friidrottslag i Special Olympics, men triathlon har stått på schemat först sedan 2015. För Mikkonen blir det hans första triathlonlopp utomlands. Finland deltar med sammanlagt 71 idrottare i Abu Dhabi.

– Det ska bli kul att få simma i havet. Jag siktar på ett personligt rekord, säger Mikkonen.

– Vi har ett stort lag som åker till Abu Dhabi. Det blir säkert en fin resa.

Elias Harja kommer i mål och möts av tränaren Erwin Borremans. Bild: Niklas Meltio

Atte Birling var tredje snabbast i Special Triathlon. Bild: Niklas Meltio

Löpningen är den sista grenen i triathlon. Bild: Niklas Meltio

Tränaren Erwin Borremans och Jaakko Mikkonen firar i mål. Bild: Niklas Meltio

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning