Den okände Räikkönen är fortfarande ett mysterium

Biografin över Kimi Räikkönens liv bjuder på anekdoter och underhållning som tilltalar de redan frälsta – men är Ferrariföraren verkligen så öppen som förläggarna påstår? Då det bränner till tystnar Räikkönen i boken, precis som i riktiga livet

När förlaget Siltala presenterar "Den okände Räikkönen" för pressen sparas det inte på adjektiven. Boken kallas häpnadsväckande, känslosam och rak – den ökänt tillbakadragne och fåordige Räikkönen har verkligen öppnat sig, menar förläggaren Touko Siltala.

Jag håller inte riktigt med.

Visst, boken om Räikkönen är ytterst välskriven och definitivt läsvärd. Finlandia- och Topeliuspristagaren Kari Hotakainen har levererat på beställning. Språket är vackert, återgivningen träffsäker och reportagedelarna inifrån F1-depån fungerar felfritt.

Räikkönen-fansen får också precis vad de är ute efter: alkoholdrypande anekdoter om 16 dagar långa fylleepisoder, lagöverträdelser och problem med att följa Försvarsmaktens direktiv – Räikkönen fifflar med sina lediga dagar, dyker upp full, blir utskälld och får ett rekordlångt straff.

Problemet är Räikkönens till synes likgiltiga inställning till hela projektet. Han bjuder bara till då han tycker att ämnet är roligt och han känner sig bekväm. Läsaren får bilden att Hotakainen verkligen tvingaslirka svaren ur Räikkönen då allvarligare ämnen behandlas.

Stundvis lyckas Hotakainen – kapitlet om Räikkönens faders plötsliga bortgång är berörande. Andra gånger blir det bara förvirrande. Kapitlet "Pengar och förtroendet" handlar om att Räikkönen blivit förd bakom ljusetav en person han litat på. Räikkönen sluter upp som en mussla då Hotakainen behandlar ämnet, vilket författaren skriver att han förstår. Hotakainen tvingas i stället berätta historien i fabelform. Förvirrande är bara förnamnet.

– Det var en gång en hund som var utomordentligt framgångsrik i löptävlingar...

Räikkönens kärleksliv är också ett rätt stort frågetecken. Det nya äktenskapet med Minttu Räikkönen behandlas ingående och förtjänstfullt, men det nio år långa äktenskapet med Jenni Dahlman nämns inte med många meningar.

Räikkönen levde "i praktiken i hemskillnad" då han träffade Minttu och läsaren får bara en inblick i vad som kan ha skett i det tidigare äktenskapet.

– Jag sa till Minttu att om vi blir ihop så är det slut med lögnerna och vänsterprasslet. Jag vill aldrig mer uppleva det helvete och den ångest som lögnerna ger upphov till.

Vilket vänsterprassel och vilka lögner det handlar om framkommer aldrig.

– Det här är ingen skandalbok, sade Räikkönen under torsdagens presskonferens.

De uteblivna delarna av Räikkönens liv gör att "den okände" Räikkönen fortfarande är något av ett mysterium. Det är inte ens sagt att alla de häpnadsväckande anekdoterna i boken är sanna. "Den kylige berättaren har endast nedtecknat händelserna som han fått dem berättade för sig, inte nödvändigtvis som de ägt rum", skriver Hotakainen som en brasklapp på ett ställe. Mytbilden bara förstärks.

Sebastian Backman. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Räikkönen är bara med på noterna då frågorna faller honom i smaken. Så också på presskonferensen. Journalisterna fick noggranna instruktioner om att bara ställa frågor om boken. Frågor om sommarens anklagelser om sexuella trakasserier eller den påstådda förlängningen med Ferrari var förbjudna.

SPT-Sebastian Backman

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03