Den ökända El Chapo – från maffiaboss till fängelsekund

Joaquín "El Chapo" Guzmán visas upp efter gripandet 2016, sedan han lyckats med en spektakulär flykt från ett mexikanskt fängelse genom en dold lucka som ledde till en 1,5 kilometer lång tunnel. Bild: TT-AP/Eduardo Verdugo

Spektakulära rymningar, en omtalad intervju med Sean Penn och en brutalitet vida ökänd i ett land fyllt av hänsynslösa knarkbaroner. Men nu har den mytomspunne mexikanske maffiabossen Joaquín "El Chapo" Guzmán mött rättvisan – igen.

Knarkkungen Joaquín Guzmán gömde sig i en tvättvagn när han 2001 för första gången lyckades rymma från fängelse. Eller så sägs det i alla fall.

Och nästa gång, 2015, använde han sig av en 1,5 kilometer lång tunnel, komplett med belysning, ventilation och en motorcykel som tog honom mot friheten.

De spektakulära och väldigt omskrivna utbrytningarna har hjälpt till att skapa myten kring Joaquín "El Chapo" Guzmán. Den mexikanske brottslingens varumärkesbyggande fick också draghjälp av skådespelaren Sean Penn, som under stort hemlighetsmakeri intervjuade rymlingen i oktober 2015. I artikeln, som publicerades i Rolling Stone i januari 2016 – dagen efter det att Guzmán återigen fångats in, tilläts El Chapo att lägga ut orden om den omfattande illegala verksamhet som har gjort hans brottssyndikat Sinaloa till det som myndigheter beskriver som en av världens största drogkarteller.

– Jag levererar mer heroin, metamfetamin, kokain och marijuana än någon annan i världen. Jag har en flotta av ubåtar, flygplan, lastbilar och båtar, hävdade Guzmán utan att skräda orden.

Stenrik

Guzmán, vars smeknamn El Chapo ("kortisen") skvallrar om hans längd, utnyttjade de många åren på flykt undan rättvisan för att ytterligare konsolidera sin makt i den undre världen. Hans tillgångar växte så pass mycket att han hamnade över presidenterna i Frankrike och Venezuela på tidningen Forbes lista över de rikaste personerna i världen.

Flyktluckan upptäcktes i El Chapos badrum i hans cell i högsäkerhetsfängelset Altiplano. Bild: TT-AP/Eduardo Verdugo

Men medan Sinaloakartellens kriminella tentakler fortfarande sträcker sig över världen befinner sig dess ledare återigen bakom lås och bom. Året efter det att han greps 2016 blev han utlämnad till USA, där 61-åringen efter en flera månader lång rättegång nu har befunnits skyldig till att ha sålt tonvis med kokain, heroin, marijuana och metamfetamin.

Inför rättsprocessen lovades att Guzmáns hänsynslöshet och list skulle dras fram i ljuset. Och det löftet har de 56 vittnen som tillsammans har framträtt i omkring 200 timmar hjälpt till att infria. Flera tidigare medhjälpare till Guzmán, med färgstarka smeknamn som "Den fete" och "Gudfadern", har detaljerat redogjort för Sinaloakartellens arbete, El Chapos roll som dess ledare och det som från vittnesbåset framställts som maffiabossens förkärlek för mord.

"Mord och tortyr"

En tidigare livvakt har bland annat berättat hur han personligen såg sin chef döda tre medlemmar från en rivaliserande kartell, varav två ska ha torterats i timmar innan de sköts i huvudet. Det tredje offret ska fortfarande ha kippat efter luft när han slängdes i en grop och begravdes under en hög av jord.

Men det har också berättats om hur El Chapo försökte undgå att bli gripen genom att rymma naken genom en tunnel gömd under ett badkar, tätt följd av sin älskarinna. Och i ett sms till sin fru – som lästes upp inför rätten – hyllar han oräddheten hos en av sina tvillingdöttrar, då omkring ett halvår gammal, och skriver att han ska ge henne en AK-47 "så att hon kan hänga med mig".

Korruptionsanklagelser

Dessutom har många av vittnesmålen vidrört korruption på i princip alla nivåer inom den mexikanska regeringen. En tidigare nära medarbetare den tidigare presidenten Enrique Peña Nieto gick så långt att han beskyllde ex-presidenten för att ha tagit emot en muta på 100 miljoner dollar från Guzmán. En absurd och falsk anklagelse, enligt Peña Nietos tidigare stabschef.

Rättegången har påmint om en såpopera och det enorma säkerhetspådraget har i månader orsakat trafikproblem kring domstolen i Brooklyn i New York. Åklagarna hade förberett sig under flera år och i slutpläderingen hänvisades till den "lavin av bevis" som ansågs styrka El Chapos roll som ledare för ett mordlystet knarkimperium. Försvaret slog tillbaka genom att hävda att fallet har byggts upp kring vittnesmål från en rad lögnaktiga yrkeskriminella, beredda att göra allt för att få sina egna straff förkortade.

Efter utlämnandet till USA hölls rättegången mot Joaquín "El Chapo" Guzmán (sittande i mitten) i New York. Bild: TT-AP/Elizabeth Williams

Fakta

Joaquín Guzmán

Joaquín Guzmán föddes 1957 i den mexikanska delstaten Sinaloa. Han kom från en lantbrukarfamilj och hans första kontakt med narkotikahandeln var när han jobbade på marijuana- och opiumvallmofält.

Senare fungerade han som en slags lärling hos Miguel Angel Félix Gallardo, "Gudfadern", som ledde den ökända Guadalajara-kartellen.

I slutet av 1980-talet bildade Joaquín Guzmán sin egen kartell, Sinaloa. Med tiden kom den att bli en av de största inom narkotikasmugglingen till USA.

2009 hamnade Guzmán på Forbes lista över världens rikaste personer, med tillgångar som uppskattades till över en miljard dollar. Han ströks senare från samma lista sedan tidningen konstaterat att det var för svårt att skapa sig en bild av storleken på tillgångarna.

Överlevde ett mordförsök från ett rivaliserande gäng 1993, men greps samma år och dömdes till 20 års fängelse i Mexiko.

Rymde för första gången 2001 och använde de 13 år som han var på flykt undan rättvisan för att ytterligare befästa sitt knarkimperium. Greps på nytt 2014, fängslades – men rymde igen 2015. Greps slutligen i januari 2016 och utlämnades året därpå till USA.

Smeknamnet "El Chapo" betyder "kortis" på spanska. Guzmán är 164 centimeter lång.

Källa: BBC, Reuters

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46