Den nya stafetten en succé: "Både eleverna och lärarna blev rörda"

Edvin Holm växlar med Anton Andersson. Bild: Niklas Tallqvist

Kirjala skola från Pargas gjorde det tillsammans. De segrade i Stafettkarnevalen – i en stafett som gav elever med en funktionsnedsättning möjlighet att delta i idrottsfesten.

Lucas Johansson såg till att hans lag vann "Tillsammans"-stafetten – en nyhet i årets karneval.

Kirjala skola ställde upp med två lag i stafetten, men just den här gången var placeringarna ändå inte det viktigaste. Stafetten var framför allt ett försök att öka förståelsen för funktionsnedsättningar.

– Det gick jättefint. Både eleverna och lärarna blev rörda, säger Lotta Nylund.

Hon är projektkoordinator vid Soveltava Liikunta (Soveli). Soveli stod bakom initiativet tillsammans med Finlands handikappidrott och -motion VAU och Finlands Svenska Idrott.

I stafetten ska minst två personer i laget ha en funktionsnedsättning. Men även de som inte har en kan springa med ögonbindel eller köra i en rullstol.

– Tanken är att elever ska pröva på hur det är att röra sig med olika funktionsnedsättningar, men det är inte viktigt vem som på riktigt sitter i rullstol till vardags.

Linn Eriksson tyckte det var spännande att delta med rullstol.

– Det gick jättebra. Jag har tränat med rullstol ett par gånger, säger Eriksson.

Eriksson och Anton Andersson genomförde sina sträckor i en rullstol.

– Nu ska jag fira med att äta mycket lakrits, säger Andersson.

Enligt Eriksson, Andersson och Johansson har de egentligen inte tränat inför stafetten. De konstaterar att de är naturbegåvningar.

– Jag tänkte bara att jag måste springa snabbt även om jag är trött. Vi har tränat några gånger på gymnastiktimmarna, säger Johansson.

Det fanns möjlighet för vem som helst att testa hur det är köra en rullstol på karnevalsområden under fredagen.

– Det har varit populärt. Många har velat testa det, säger Nylund.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning