Den nya alkohollagen slutgiltigt godkänd – starköl i matbutikerna redan vid årsskiftet

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Riksdagen godkände på tisdagen den nya alkohollagen. Lagen innebär bland annat att starköl får säljas i butiker från och med 1 januari.

Med rösterna 124-65 godkände riksdagen den omdebatterade alkohollagen. Lagen ska stadfästas av presidenten den 28 december.

Lagen träder i kraft i sin helhet den 1 mars nästa år, men på vissa punkter börjar den gälla redan från nyår.

Till exempel kan starköl och long drink-drycker säljas i matbutiker redan den 1 januari. Den högsta tillåtna alkoholmängden i dessa varor är 5,5 procent. Samtidigt slopas kravet på att alkoholdryckerna ska vara tillverkade genom jäsning, vilket öppnar för försäljningen av olika dryckesblandningar där starksprit ingår som en del.

Från och med årsskiftet blir det även möjligt att söka detaljhandelstillstånd för hantverksöl. Samtidigt får restauranger i likhet med butiker fria öppettider och de får tillåtelse att göra happy hour-reklam till exempel i tidningar. Regelverket beträffande serveringstider träder dock i kraft först den 1 mars.

Det kommer också att bli tillåtet för restauranger samt tillverkare av och partihandlare med starka alkoholdrycker att presentera sina produkter till exempel genom prislistor på nätet. Tryckta eller elektroniska prislistor för starka alkoholdrycker är för närvarande tillåtna endast för Alko och andra detaljförsäljare.

Riksdagen beslöt vidare att kräva att regeringen klargör regelverket för köp av alkoholdrycker på distans från andra EU-länder. Det handlar då om sådan försäljning där säljaren ombesörjer förmedlingen av varan till kunden.

Riksdagen gav även regeringen sitt förtroende med rösterna 106-80.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46