Den nya agent 007 är motsatsen till sina föregångare

Lashana Lynch tar över pseudonymen agent 007 i den 25:e James Bond-filmen. Bild: Amy Sussman / AFP / LEHTIKUVA

Inspelningen av den tjugofemte James Bond-filmen är redan i gång. Nu har vi namnet på den nya agent 007 – Lashana Lynch.

Den brittiska skådespelaren Lashana Lynch, 31, är den nya James Bond-filmens agent 007, rapporterar The Daily Mail. Lynch, som är en mörkhyad kvinna, är motsatsen till de ljushyade, manliga skådespelare som tidigare spelat den legendariska agenten 007.

Lynch kommer inte att ersätta James Bond själv, utan hon kommer att spela en helt ny karaktär som tagit över pseudonymen 007 efter att Bond har slutat jobba för MI6-byrån. Lynch har tidigare medverkat bland annat filmen Captain Marvel och tv-serien Still Star-Crossed.

James Bond, spelad av 51-åriga Daniel Craig, kommer också att dyka upp i filmen. Det här blir Craigs femte James Bond-film.

I filmserien har kvinnor sedan 1960-talet främst haft rollen som sexobjekt. Det vill den 25:e filmens manusförfattare ändra på. Den kvinnliga huvudrollen är bara en faktor av många – en källa avslöjar för The Daily Mail att Bond-tjejerna (Bond girls) nu kallas Bond-kvinnor (Bond women). Det här är på initiativtagande av Phoebe Waller-Bridge, som är en av filmens fem manusförfattare.

Frågan om James Bond-filmerna kan vara aktuella i dagens värld med tanke på hur han behandlar kvinnor har varit på tapeten en god stund. Waller-Bridge tycker att filmerna absolut kan vara aktuella.

– Filmerna måste bara utvecklas och behandla kvinnor på ett sakligt sätt. James Bond behöver inte göra det, han kan förbli sådan han är, säger Waller-Bridge.

Enligt rapporter kommer James Bond, likt hans karaktär, att flirta med den nya agent 007 – men utan stora framsteg. Han kommer också att lära sig att bete sig på ett smakfullt sätt.

Filmen kommer att ha premiär våren 2020.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning