Den norska hegemonin i längdåkning över – delvis

Hård konkurrens. Krista Pärmäkoski var tvåa i en Tour de Ski som var jämnare än på mycket länge. Bild: Martti Kainulainen

Norge har inte dominerat världscupen i bekant stil i vinter. Det kan vara bra för skidsporten.– Dom har inte varit i lika bra form, av en eller annan orsak, säger förbundskapten Reijo Jylhä.

Under de senaste säsongerna har Norge varit helt suveränt: förra vintern tog norrmännen hisnande sjutton trippelsegrar i världscupen. Tour de Ski slutade i en solklar dubbelseger för de norska herrarna och en löjligt överlägsen trippelseger för de norska damerna. Säsongen innan var Norges dominans ännu tydligare: i mitten av januari hade Therese Johaug, Marit Bjørgen eller Ingvild Flugstad Østberg vunnit varenda deltävling i världscupen. I VM 2015 lade Norge vantarna på nio av tolv guld.

Men den här säsongen har det varit lite annat ljud i skällan. Norge leder både damernas och herrarnas världscup, men inte i lika storslagen stil som förut. Norge har vunnit 12 av 30 deltävlingar – hälften färre än för ett år sedan – och Tour de Ski blev inte alls en likadan norsk fest som förut. Det kan inte bara förklaras med att Therese Johaug är avstängd.

– Dom har inte varit i lika bra form som förut, av en eller annan orsak, säger Finlands förbundskapten Reijo Jylhä.

– Allt det som har hänt har säkert påverkat dem.

Han syftar förstås på dopningsskandalerna som ruskat om Norge. Astmahärvan, Martin Johnsrud Sundbys avstängning och Johaugs dopningsfall.

– Trots att man säkert har försökt fokusera på sina egna förberedelser har det funnits där hela tiden.

Trendbrott i Tour de Ski

Efter tre raka segrar blev Sundby snuvad på sammandraget i Tour de Ski av Rysslands Sergei Ustiugov. Hela sju nationaliteter fanns representerade bland de tio främsta, då det för ett år sedan fanns sju norrmän i topp tio. Under de tre föregående säsongerna var det utan undantag var två eller tre gånger Norge på prispallen.

Heidi Weng vann damernas Tour de Ski, men efter tre raka norska trippelsegrar var det en mindre sensation att bara två norskor fanns bland de tio bästa. Wengs segermarginal över Krista Pärmäkoski var hyfsat stor, 1.37. Men ingenting i jämförelse med att Charlotte Kalla, som bäst av länderna utanför Norge, förlorade med 7.45 åt Johaug i sammandraget förra året .

– Både damernas och herrarnas landslag har också bytt tränare. Fast de är duktiga och kunniga saknar de erfarenhet av att leda världens bästa landslag, säger Jylhä.

OS-guldmedaljören Tor Arne Hetland ersatte Trond Nystad som distansherrarnas chefstränare, medan Roar Hjelmeset tog över som chefstränare för damernas landslag i stället för Egil Kristiansen. Vidar Løfshus fortsatte dock som landslagschef.

Det är kanske ändå en retorisk överdrift att hävda att Norges hegemoni är bruten. Före världscupen i Toblach har Norge tagit hem 44 pallplaceringar. Avsevärt fler än Finland, som ligger tvåa i nationscupen med 14 pallplaceringar.

– Ändå är Norge helt överlägset, säger Jylhä.

– Men det är mycket bra för skidsporten att fler länder kan utmana Norge. Det ökar intresset för världscupen.

Johaugs avstängning

En av de största orsakerna till Norges ras är förstås Therese Johaugs avstängning. I det här skedet av förra säsongen hade hon på egen hand vunnit 11 deltävlingar, samt minitouren i Ruka och Tour de Ski. Marit Bjørgen tävlade inte alls förra säsongen, men året innan hade hon vunnit 9 deltävlingar, minitouren i Lillehammer och Tour de Ski i det här skedet av vintern. Petter Northugs märkliga formsvacka har också inverkat.

Men konkurrenterna har också förbättrat ett snäpp. I synnerhet Finland och Sverige har haft en betydligt roligare vinter.

I det här skedet av förra säsongen hade Finland endast tagit två pallplaceringar i världscupen. Kerttu Niskanen var tredje snabbast i jaktstarten i Ruka och Krista Pärmäkoski var tvåa på 10 kilometer klassiskt i Toblach strax före jul. Den här vintern har finländarna vunnit fyra deltävlingar och varit bland de tre bästa hela fjorton gånger. Dessutom var Krista Pärmäkoski trea i minitouren i Lillehammer och tvåa i Tour de Ski.

Svenskarna har vunnit sex deltävlingar och knipit tretton pallplaceringar, trots att flera av dem har tävlat sparsamt i världscupen. Det blir ytterligare en seger ifall man räknar med Stina Nilsson var först i mål i jaktstarten i Oberstdorf i Tour de Ski, men det var Flugstad Østberg som hade den snabbaste etapptiden.

– Finland har lyckats väldigt bra med vallningen den här säsongen. Men svenskarna har om möjligt lyckats ännu bättre, säger Jylhä.

Minskat försprång

Den invididuella världscupen handlar förstås mycket om – just det, individer. Italiens Federico Pellegrino vann på egen hand åtta deltävlingar i världscupen under de två föregående säsongerna. Resten av Italiens längdåkare (i praktiken Francesco de Fabiani) tog sammanlagt en seger och en andra plats. För Finlands del skulle läget vara betydligt dystrare utan Matti Heikkinen och Krista Pärmäkoski: förutom dem har bara Iivo Niskanen, Anne Kyllönen och Kerttu Niskanen varit bland de tre bästa (Kerttu Niskanen var tredje snabbast i jaktstarten som avslutade Tour de Ski).

Men Norges försprång har minskat också då man betraktar tidsskillnaderna. I säsongspremiären i Ruka var Krista Pärmäkoski tvåa på 10 kilometer i klassisk stil med intervallstart – samma distans som är hennes huvudsträcka i VM i Lahtis. Hon förlorade med 4,6 sekunder åt Marit Bjørgen. Två år tidigare på exakt samma sträcka i Ruka var Pärmäkoski sjua, 1.16 bakom segraren Therese Johaug och 34 sekunder efter Bjørgen.

Anne Kyllönen var fjärde snabbast av finländarna i Ruka. Det var hon också för två år sedan. Skillnaden: för två år sedan förlorade hon med 2.07 sekunder åt segraren Johaug och med 47 sekunder åt Norges fjärde snabbaste dam. Den här vintern förlorade hon bara med 1 minut och 12 sekunder åt Bjørgen och med 8 sekunder åt Norges fjärde snabbaste dam Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Kristas framgångar kan ha en väldigt stor mental betydelse för hela damlaget. Nu vet alla vad som krävs för att vara där längst framme i täten, säger Jylhä.

Bland herrarna har tidsmarginalerna alltid varit smalare. Men trenden är ganska tydlig: i det 10 km långa fristilsloppet i Lillehammer i december missade norrmännen prispallen helt – för första gången på hemmaplan sedan våren 2009 och Sami Jauhojärvis seger på femmilen i Trondheim. Under de föregående säsongerna har det varit helt normalt med två norrmän på prispallen och fem eller sex norrmän bland de tio främsta.

– Vi fokuserar bara på våra egna planer och försöker så gott det går att undvika spekulationer inför VM, säger Jylhä.

– Den här linjen har gett resultat och då är det bara att fortsätta.

Här kan du se hur många deltävlingar i världscupen de olika länderna vunnit i det här skedet, under de tre senaste säsongerna. Jämfört med de två föregående säsongerna var det en deltävling färre i Tour de Ski i vinter. I jaktstarterna räknas de tre snabbaste etapptiderna, inte de tre första i mål. Sammandraget i minitourerna i Ruka och Lillehammer samt i Tour de Ski räknas inte med.

2014-2015

Norge: 23 segrar/68 pallplaceringar totalt

Italien: 4/6

Finland: 1/3

Sverige: 0/4

Tyskland: 1/2

Storbritannien 1/1

Ryssland: 0/3

Kazakstan 0/3

Schweiz 1/3

Slovenien 0/1

Frankrike 0/2

2015-2016

Norge 24/59

Finland 0/2

Sverige 1/6

Italien 3/4

USA 2/4

Schweiz 0/3

Ryssland 0/4

Kanada 0/1

Frankrike 0/3

Storbritannien 0/1

Kazakstan 1/3

2016-2017

Norge 12/44

Finland 4/14

Sverige 6/13

USA 2/5

Ryssland 5/8

Frankrike 1/2

Italien 0/1

Schweiz 0/1

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning