Så minns vännerna Claes Andersson: "Den nordiska vänstern har förlorat en av sina största profiler"

Claes Andersson har bland annat varit Finlands kulturminister. Han debuterade 1962 med diktsamlingen Ventil och kom att ge ut tjugofyra diktsamlingar, åtta prosaböcker och ett tjugotal skådespel och hörspel. Bild: HBL-arkiv

Claes Andersson har verkat i ett brett spektrum - både politiskt och kulturellt. Så här minns tidigare kolleger och vänner honom.

Tidigare ministern Ole Norrback minns Claes Andersson som en målmedveten politiker.

Ole Norrback Bild: Linus Lindholm

– Han var en otroligt begåvad och mångsidig människa. En utmärkt poet och en utmärkt pianist ända till slutet, sympatisk och välmenande, säger tidigare SFP-ministern Ole Norrback då han försöker sammanfatta sin ministerkollega i regeringen på 90-talet.

Andersson kom tidigt in på vänsterpolitiken, vilket Norrback tror berodde på tidsandan och yrkesvalet som psykiater.

– Vi hade väldigt olika värderingar, men han gick alltid att samarbeta med.

Då Andersson blev ordförande i det nygrundade Vänsterförbundet 1990 var det interna läget i partiet den största utmaningen.

– Han hade ingen lätt uppgift som politiker utan ledde ett parti som var mycket splittrat. Man tvekade länge om partiet skulle ta med stalinisterna eller inte.

– Men Claes var en målmedveten politiker och trogen sina värderingar ända till slutet.

Norrback minns speciellt en partiledardebatt där han reagerade på ett inlägg från landsbygdspartiet.

– Jag kallade deras utsaga för en "skön orealistisk dikt", vilket i sin tur fick Claes att ta illa upp. Det här har inget med poesi att göra, påpekade han för mig.

Norrback hade kontakt med Andersson även på senare år via Svenska pensionärsförbundet.

– Claes ställde alltid upp och spelade på våra pensionärskryssningar.

Haavisto: "En annan sorts politiker"

– Claes Andersson var inte som en typisk politiker, utan en kulturpersonlighet i riksdagen. Kanske är det just därför jag alltid haft så stor respekt för honom, säger utrikesminister Pekka Haavisto som satt i samma regering som Claes Andersson i nästan fyra år.

Pekka Haavisto Bild: Jussi Nukari

– Även hans yrke som psykiater kom att ha betydelse för hur han jobbade med folk. Därför har det alltid varit lätt för mig att jobba med honom. Via sin personlighet och erfarenhet införde han medmänsklighet i politiken.

Haavisto minns Andersson som väldigt målmedveten.

– När han hade bestämt sig för något höll han hårt fast vid det, säger Haavisto och ler gott åt alla budgetdebatter där Andersson stått upp för sina åsikter.

"Han använde humor även i politiken"

– Det gällde att vara väldigt vaken då man talade politik med Claes Andersson, minns Ralf Sund, som var partisekreterare för Vänsterförbundet samtidigt som Andersson var ordförande 1990-98.

Ralf Sund Bild: HBL-arkiv

– Claes var en klok chef och ledare. Han ledde partiet på ett sätt där man måste läsa mellan raderna, men han gjorde det med en mjukhet som säkert skulle uppskattas i dag, säger Ralf Sund.

Enligt Sund var Andersson en verklig människokännare som kunde göra skillnad på personer och saker.

– Man kunde vara av olika åsikt i sakfrågor, men det påverkade inte alls den personliga relationen. Det gick inte att gå en personlig strid mot honom även om man tyckte olika.

– Kanske berodde det på hans yrkesval som psykiater. Han kunde se något fint hos alla.

Sund minns speciellt då han ställde upp i valet som partisekreterare och Claes Andersson promenerade fram till honom i riksdagens kafé.

– Nå, vad är dina odds, frågade Claes av mig. Han visste att jag också spelade i idrottssammanhang och att jag därför förstod frågan. "Två" svarade jag, vilket betyder att det står fifty-fifty för att bli vald.

Humorn fanns med hela tiden i form av aforismer och ordspråk, också i allvarliga situationer.

– "Ilo ilman Viinasta on Sailasta", sa han då Iiro Viinanen var finansminister och Raimo Sailas ministeriets topptjänsteman.

Sund minns även Anderssons enträgna kamp om pengar till kulturen.

– Han var en av få kulturministrar som verkligen kände sitt område så djupt. Jag minns hur han en gång krävde pengar för ett visst ändamål och kom tillbaka och berättade att han fått två alternativ; "Antingen får jag noll eller så ingenting."

Både Sund och Andersson är födda samma dag, men med 18 års skillnad.

– Då jag fyllde 41 och Claes 59 funderade vi på ett 100-årskalas, men av det blev tyvärr inget.

På senare tid har Sund deltagit i många av de musikfyllda festerna som Claes Andersson och hans fru ordnat.

– Det var alltid lika trevligt, jag har bara positiva minnen av honom.

En stor förlust

– Claes Anderssons bortgång är en stor förlust för vänstern och hela samhället, säger Li Andersson, Vänsterförbundets nuvarande ordförande.

Li Andersson Bild: Roni Rekomaa

Hon minns med värme sin föregångares stora samhällsengagemang.

– Han hade en intelligent, jordnära och humanistisk världssyn som påverkade många, säger Andersson.

Spåren från Claes Anderssons tid som första ordförande för Vänsterförbundet finns fortfarande kvar.

– Han ledsagade partiet i en ny tid. Det är resultatet av det vi ser i dag. Fortfarande kommer folk och frågar efter honom och vill veta hur han mår, trots att det var länge sedan han lämnade politiken, säger Li Andersson.

– Trots den låga politiska profilen på senare år har Claes alltid funnits med i bakgrunden, vid sitt piano.

"En solidarisk person"

Författaren Johan Bargum lärde känna Andersson när de skrev kabarén FBT åt Studentteatern 1967.

– Delar av tiden arbetade vi med den i hans bostad i Ekenäs. Han var då läkare på Ekenäs sjukhus.

FBT hette också en tidsskrift som Andersson startade och som utkom i några års tid.

– Den var sammankopplad med den stora modernistdebatten inom lyriken mitten av 60-talet.

Sammanlagt skrev Bargum och Andersson fyra pjäser ihop. I tillägg skrev de tre kabaréer (som hette Wälläri, Kropp och Medborgare) tillsammans med dramatikern Bengt Ahlfors för Lilla Teatern och en tillsammans med författaren Tua Forsström.

Bargum beskriver Andersson som en av de mest "mångsidigt begåvade människor jag någonsin träffat".

– Han har en mycket betydande lyrisk produktion bakom sig. Och hans samhälleliga insikter har varit väldigt viktiga. Det hörde till Claes väsen att han på ett uppriktigt sätt var engagerad för dem som inte hade det så bra.

Den som enbart sett Andersson i sin politiska roll kanske inte känner till hans humoristiska sida, menar Bargum.

– Han hade en underbar, absurd humor. Det var en ren fröjd att bekanta sig med den både i det han skrev och när man träffade honom som person.

Peter Sandström, ordförande för Finlands svenska författareförening, säger att Anderssons bortgång är en stor förlust för litteraturen och kulturlivet i Finland.

– Claes Andersson var tongivande inte bara i finlandssvenska kretsar, utan även på finskt håll. Han har också varit tongivande i samhällsdebatten, både då han satt i riksdagen och var minister, och efter sin politiska karriär. Han har alltid haft en humanistisk infallsvinkel, säger Peter Sandström, ordförande för Finlands svenska författareförening.

Sandström minns Andersson som en solidarisk person.

– Han var en väldigt klok och varm människa som inte gjorde något stor nummer av sig själv.

Kommentarer på sociala medier

Twitter svämmar över av minnen, dikter och tankar om den bortgångna tidigare politikern och kulturpersonligheten Claes Andersson.

Fru Jenni Haukio, hustru till president Sauli Niinistö, tweetar ett utdrag ur en sommardikt av Andersson följt av ett rött hjärta.

Raderna, som finns i diktsamlingen Tillkortakommanden från 1981, ingår i en större svit i boken:

Det var somrarna vi mindes, alltid somrarna

Vi glömde oss kvar i dem, de blev en sorts fixering

...

Sommarn har en sådan styrka

Den är ett mirakel

Vore vi lagda åt det religiösa skulle vi inte ha andra gudar

Paavo Arhinmäki på en bild tagen i riksdagen den 25 juni i år. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Riksdagsledamoten och Vänsterförbundets tidigare ordförande Paavo Arhinmäki skriver så här:

– Jag har aldrig haft en egentlig politisk förebild. Men om jag skulle nämna ett namn, är det från Finland Claes Andersson. Jag fick vara i riksdagen en liten stund samtidigt som "Clasu". Han var alltid redo att ge sin hjälp och sitt stöd, även efter att han slutade med dagspolitiken, skriver Arhinmäki på Twitter.

Han avslutar tweeten med att skriva "vila i frid Claes" på svenska.

Anni Sinnemäki, biträdande borgmästare i Helsingfors, och tidigare grön riksdagsledamot och partiledare kommenterar också dödsbudet.

– Sorgligt. En tidigare arbetskamrat i riksdagen, en skicklig musiker, en skribent och en mänsklig och en vidsträckt politiker är död. Mina kondoleanser till familjen.

Också från andra länder strömmar kondoleanserna in. Margot Wallström, Sveriges utrikesminister skriver:

– I dag har en stor humanist och poet lämnat oss. Tack Claes Andersson för de vackra orden om vad det innebär att vara människa.

Jonas Sjöstedt, ordförande för Vänsterpartiet i Sverige skriver:

– Den nordiska vänstern har förlorat en av sina största profiler. ... Jag minns ett fint valmöte på Knipan i Ekenäs. M. A. Numminen spelade, jag talade, men Claes struntade i sitt tal och läste dikter i stället.

Den sannfinländska riksdagsledamoten och tidigare partiledaren för Finlands Kristliga Förbund Toimi Kankaanniemi skriver:

– Han var min arbetskamrat i riksdagen och vi deltog som partiledare i många diskussioner och dragkamper. Klasu var schysst och rejäl. Respekt åt honom. Frid över hans minne.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning