Den misstänkta gärningsmannen övertalade sina vänner att transportera liket

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Polisen har gjort framsteg i utredningen av dråpet av Leena Pekkarinen i november. Den misstänkta gärningsmannen och tre andra män transporterade liket nästan 300 kilometer med bil.

Polisen betraktar dråpet av Leena Pekkarinen som utrett. 57-åriga Pekkarinen försvann från sin lägenhet i Riihimäki den 10 november i fjol.

I början trodde polisen att Pekkarinen försvunnit på eget bevåg, men då hon inte hörde av sig på flera veckor inleddes en förundersökning.

–  Jag kan inte gå in på de utredningstekniska detaljerna, men då ingen i Pekkarinens normala kretsar visste var hon var började vi misstänka dråp, säger förundersökningsledaren kriminalkommissarie Lalli Jylhä.

Polisen utvidgade spaningarna och kom den misstänkta gärningsmannen på spåren. Mannen häktades och har erkänt att han tagit livet av Pekkarinen. Han är kring 30 år.

–  Vår preliminära uppfattning är att Pekkarinen blev strypt, men det klarnar först när den rättsmedicinska undersökningen är klar, säger Jylhä.

Enligt honom hade Pekkarinen och den misstänkta gärningsmannen druckit alkohol och råkat i gräl med varandra. Grälet urartade och Pekkarinen dog.

Grävde ner liket

Vid tidpunkten för dråpet befann sig två av mannens vänner i lägenheten. Mannen övertalade sina polare att hjälpa till med att göra sig av med liket.

Mannen ringde även en fjärde man som kom till brottsplatsen.

Tillsammans hjälptes de åt att stuva Pekkarinens lik i en personbil. Därefter åkte de från Riihimäki i Egentliga Tavastland till Urais i Mellersta Finland, en sträcka på nästan 300 kilometer.

I Urais grävde männen ner liket vid en skogsväg.

Jylhä kan inte svara på hur den misstänkta gärningsmannen lyckas övertala sina polare att delta i transporten.

–  Det är fråga om vänner och en nära släkting. Hur han lyckades övertala dem framgår säkert först under huvudförhandlingen, om ens då, säger Jylhä.

Polisen hittade Pekkarinens lik efter förhör med de misstänkta samt andra spaningsåtgärder.

Häktad för dråp

I början av utredningen hade polisen en annan misstänkt som häktades misstänkt för dråpet. Mannen blev frigiven kring en vecka efter häktningen och har inget med fallet att göra.

Hyvinge tingsrätt häktade alla fyra männen för dråpet efter att polisen kom dem på spåret. Den misstänkta gärningsmannen är fortfarande häktad för dråpet, men de övriga tre väntar på rättegången på fri fot.

Polarna är misstänkta för brott mot griftefriden. Två av dem är därtill misstänkta för skyddande av brottsling.

Den misstänkta gärningsmannen har haft att göra med polisen även förut, fast då har det handlat om mindre allvarliga brott.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33